Eric Leltz  RSS feed    

Nederland Kantelt

Dinsdag 20 oktober 2015

eric leltz

Het kabinet heeft een prima stukje paniekvoetbal laten zien bij de opvang van vluchtelingen. Eerst de andere kant op kijken want "Nederland ligt niet aan de Middellandse zee", en daarna het nemen van besluiten voor zich uitschuiven. Maar de stroom vluchtelingen stopt niet. Die komt op een goed moment toch massaal aan in ons land.

Natuurlijk kon je dat zien aankomen maar als je hiervoor de ogen sluit, kan het gebeuren dat je niet klaar bent als het zover is. En dan moet een sporthal ineens worden geconfiskeerd zodat niets vermoedende sporters niet meer kunnen sporten. Of een dorp moet twee keer zoveel vluchtelingen opnemen en hiermee worden ze niet alleen overvallen, ze worden ook overruled. Om nog maar te zwijgen over de vluchtelingen zelf die om de 72 uur weer een ander stukje Nederland te zien krijgen, op weg naar een nieuwe noodopvang.

Door de aanvankelijke inertie liet het kabinet een kans om pro-actief te besturen voorbijgaan zodat nu alleen nog maar achter de feiten aan wordt gelopen. Hiermee is de regie uit handen gegeven en degradeert het kabinet zichzelf tot een reactief bestuur. En nog belangrijker, ze kweken een slechte basis voor begrip en creëren een podium voor de PVV.

Het merendeel van de mensen staat open om vluchtelingen op te nemen maar overval ze niet en zorg voor regie, coördinatie en communicatie. Wegkijken, onzichtbaar zijn en als het spannend wordt en uit de hand dreigt te lopen geen leiderschap tonen, doet de zaak geen goed. En daar hebben gemeenten, waar de feitelijke uitvoering plaatsvindt, veel last van.

Mensen pikken dit niet langer en nemen steeds meer zelf het heft in handen. Zo organiseren zij op hun eigen manier wel de steun aan de vluchtelingen. Het zal dan ook niet lang meer duren tot Nederland kantelt. Dan verschijnt een speler die de individuele krachten bundelt en de (landelijke) politiek doet opschudden zoals bijvoorbeeld Uber dat deed in de taxiwereld en Airbnb in de hotelwereld.

Geplaatst in Leiderschap | Er is 1 reactie
 

ArchiefRubrieken