Eric Leltz  RSS feed    

Kleine wereldzaken

Maandag 09 februari 2015

eric leltz

En daar was plots Tarik Z. bij het NOS journaal. Via de zwakste schakel in de beveiliging, de mens, kwam de op het oog gewapende indringer de studio in Hilversum binnen en eiste zendtijd voor "grote wereldzaken". De NOS maakte het nieuws zelf nog groter door de gijzeling op te nemen. Unieke beelden dat wel. En ook "ongeblurred". Het ontbrak er nog maar aan dat het live werd uitgezonden.

We zagen nu ook de overmeestering. Daar werd door een van de politieagenten veel agressie opgeroepen door tegen de al kansloos op de grond liggende gijzelnemer te brullen dat hij zich niet moest bewegen "want dan wordt meteen geschoten. Begrepen!". Natuurlijk stroomt tijdens een dergelijke actie de adrenaline door de politielijven maar het is ook hun vak waarvoor ze zijn getraind. Dan heb je het dus over professionals. En vanuit de aanpalende regiekamer was anders dan bij de meeste gijzelingen, allang een duidelijk beeld gekregen van wat er zich precies afspeelde. Ze konden zien dat ze hier niet met een echt doorgewinterde en nietsontziende terrorist te maken hadden. Een overvaller, ook een in een opvallend strak gesneden pak, hoeft niet met alle egards behandeld te worden maar nu ging het toch wel een hele andere, agressie oproepende, kant op.

Tweehonderd kilometer zuidelijker in Valkenburg ligt hotel Botterweck. Daar werd in een van de kamers een man op heterdaad betrapt met een 16-jarig meisje. Het bleek een fragment uit het netwerk van een loverboy en 80 mannen. De feiten dateren uit oktober 2014 maar om rustig aan het onderzoek te kunnen werken, werden ze pas eind januari 2015 door justitie naar buiten gebracht. En hierbij heeft niemand er aan gedacht of vond niemand het de moeite waard, om het hotel te waarschuwen voor een publiciteitsgolf. Zo werd de eigenaresse op een ochtend totaal verrast door journalisten die voor de al dan niet digitale deur stonden. En je hoeft niet lang na te denken wat voor gevolgen dit heeft voor haar bedrijf. De oproep van justitie aan de niet op heterdaad betrapte 79 mannen om zich vrijwillig te melden "want anders worden ze thuis opgehaald waar desnoods vrouw en kinderen bij zijn" past hier naadloos bij.

Het principe "boontje komt om zijn loontje" lijkt te gelden: je moet er maar voor zorgen dat dit soort zaken niet gebeuren want anders ben je vogelvrij. Maar dan loert het voor eigen rechter spelen wel om de hoek. Hier valt voor politie en justitie nog wel een slag te slaan om een sport hoger te komen op de ladder van professionaliteit.

 

ArchiefRubrieken