Eric Leltz  RSS feed    

Verbinding: Paul Simon met ‘Bridge over troubled water’ uit 1970

Maandag 20 december 2021

Eric Leltz
In de fysieke wereld is een brug een bekende ‘verbinder’. Een brug verbindt immers de ‘ene’ kant met de ‘andere’ kant. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Paul Simon een brug als metafoor heeft gebruikt in zijn lied ‘Bridge over troubled water’ uit 1970, om een tekst over ‘verbinding’ te schrijven.

In de tekst staat Paul stil bij moeilijke momenten in het leven die we allemaal wel eens hebben. Het zijn niet zijn moeilijke momenten maar die van de luisteraar, jij dus! Hij zegt dat als je bezorgd bent en jij je klein voelt, als het donker om je heen is en de tranen in je ogen staan, er altijd ergens iemand is die om jou geeft en jouw tranen droogt. Iemand die verbinding legt met jou door de armen uit te strekken zoals een brug over onrustig water. 

Maar deze troost is nog niet genoeg voor Paul. Hij nodigt je vervolgens uit om de wijde wereld in te trekken. En als je daar nog te weinig zelfvertrouwen voor hebt, weet Paul er wel raad mee als hij zegt: “Het is nu jouw tijd om te laten zien wie je echt van binnen bent want al jouw dromen staan op het punt van uitkomen”.

En dan gaat Paul zelfs nog een stap verder en maakt het persoonlijker want zegt hij, “als je een vriend zoekt in de wijde wereld, ik loop vlak achter je en als een brug over onrustig water zal ik jou altijd en overal op je gemak stellen”.

Het is goed dat Paul aandacht schenkt aan ‘verbinding’, want ‘verbonden zijn met anderen’ is naast ‘autonomie’ en ‘erkend worden om wie je bent’, een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn. 

Heb jij ook een ‘Paul’ in jouw omgeving?

(Eerder verschenen in de nieuwsbrief 'Senspiratie' van Beukersontwikkeling) 

 

ArchiefRubrieken