Eric Leltz  RSS feed    

Het Otterlose Bos

Vrijdag 26 april 2013

eric leltz

De afsluiting van het Otterlose bos aan de openbaarheid roept veel emotie op. Het is dan gemakkelijk om als raadslid hierin mee te gaan. Immers "je moet luisteren naar wat er leeft onder de inwoners". Maar luisteren is nog niet meteen ook doen wat de inwoners zeggen en je hebt als raadslid ook een eigen verantwoordelijkheid.

Hoe dan ook, het Nationaal Park De Hoge Veluwe is eigenaar van het bos. Dat inwoners van Otterlo en vakantiegangers jarenlang gebruik hebben mogen maken van het bos en dit inmiddels als een verworven recht zien, doet daar niets aan af. Maar nu de eigenaar het stuk voor zichzelf c.q. de dieren wil hebben komen de emoties. Begrijpelijk, want het voelt alsof iets wordt afgepakt. En iets verliezen doet nu eenmaal meer pijn dan iets niet krijgen wat je nog nooit hebt gehad.

De gemeente heeft volgens GroenLinks/PE geen sterke zaak. De voor de gemeente negatieve uitspraak van de Provincie kwam dan ook niet als een verrassing. Toch zijn we akkoord gegaan met een gang naar de rechter. Als je nu niets doet is het bos zeker verloren voor de openbaarheid. Ga je in beroep is er een kleine kans dat het bos behouden blijft. En de wethouder ziet die kans. Hij maakte dit duidelijk door min of meer aan te geven dat de gemeente bij de Provincie de zaak slecht had voorbereid. Nu is een advocaat in de arm genomen die nieuwe mogelijkheden ziet. Hoe onafhankelijk dit advies is bleef onduidelijkheid. Toch geven we het voordeel van de twijfel. De inwoners van Otterlo weten dan dat de gemeente er alles aan heeft gedaan. Dit maakt een eventueel verlies beter hanteerbaar.

Rest dan nog de vraag of de gemeente er het geld voor een rechtsgang voor over moet hebben als er maar een kleine kans is om het bos te behouden. Wellicht dat de inwoners van Otterlo en de recreatiebedrijven hier hun financiële steentje aan bij kunnen dragen.

 

ArchiefRubrieken