Eric Leltz  RSS feed    

The Onedin Line

Woensdag 30 maart 2022

Eric Leltz
Onlangs heb ik uit mijn platenkast het singletje ‘Home lovin’ man’ van de Brit Peter Gilmore gehaald en op de draaitafel gelegd. Het nummer gaat over een zeeman die na een lange reis weer bijna terug is bij zijn thuishaven. Het is niet zo verwonderlijk dat Peter een lied over een zeeman op de plaat zette want naast zanger was hij ook acteur. Zo speelde hij bijvoorbeeld de hoofdrol in de tv-serie ‘The Onedin Line’, een serie over het wel en wee van een Britse rederij aan het einde van de 19de eeuw. De begintune van deze serie staat op de andere kant van het singletje. Daarvoor hoefde Peter niet te zingen want dit is het instrumentale gedeelte uit het ballet Spartacus van de Armeense componist Katsjatoerian. Dat stuk is goed gekozen voor de serie want je hoort als het ware de schepen op de golven deinen. The Onedin Line werd op de Britse omroep BBC uitgezonden tussen 1971 en 1980. In Nederland werd de serie vanaf 1972 door de VARA uitgezonden. 

Dinsdagavond

Wie zat op dinsdagavond ook gekluisterd aan de buis om de concurrentiestrijd te volgen van de door Peter gespeelde James Onedin, de conservatieve eigenaar van de lijnvaartdienst ‘the Onedin Line’, met de vooruitstrevende scheepsbouwer Albert Frazer? En dan was die Frazer ook nog getrouwd met Elizabeth, de zus van James. Dat kwam de familieverhoudingen natuurlijk niet ten goede. In die strijd is de overgang naar de moderne tijd in de scheepvaart, van houten naar stalen schepen en van zeilboten naar stoomschepen, goed te zien. James gaat ver om te kunnen slagen als reder. Hij trouwt zelfs met Anne, niet omdat hij van haar houdt maar omdat hij dan in het bezit komt van de schoener ‘Charlotte Rhodes’. In het begin moeten James en Anne de eindjes aan elkaar knopen en samen heel wat tegenwerking van concurrent Frazer doorstaan. Maar uiteindelijk wordt James ook een succesvol reder.

Serie

Menig gezin kroop medio jaren 70 samen in de huiskamer om te kijken naar de serie. De avonturen van de reder waren mateloos populair. En van die populariteit maakte Peter dus gebruik om ook zijn zangtalent ten toon te spreiden. In tegenstelling tot de serie werd dat commercieel minder gewaardeerd in Nederland. De single werd geen hit. 

Overigens, in de serie sloot James dan wel een verstandshuwelijk met Anne, in werkelijkheid trouwde hij met haar. En tot zijn dood op 81-jarige leeftijd in 2013 bleven ze getrouwd. Anne overleed in 2021.

En, wat herinner jij je nog van The Onedin Line?Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken