Eric Leltz  RSS feed    

Glamrock

Donderdag 29 september 2022

Eric Leltz

Glamrock, of soms ook wel glitterrock genoemd, is een muziekstijl die populair was in de eerste helft van de jaren 70 van de vorige eeuw. Kenmerkend voor deze stijl, naast toegankelijke rockmuziek, zijn het overmatig gebruik van make-up en de extravagante kleding van de bandleden zoals felgekleurde broeken met wijde pijpen en schoenen met plateauzolen. In Engeland was de groep T.Rex van Marc Bolan mateloos populair en Gary Glitter ontleende zelfs zijn artiestennaam aan de nieuwe muziekstroming. Nederland viel meer voor groepen als Slade, Mud en the Sweet. Het kon niet lang uitblijven of er kwam natuurlijk ook een Nederlandse glamrock groep: Catapult. 

De muziekstroming was op een gegeven moment zo dominant dat elementen uit de glamrock werden overgenomen door bands uit andere genres. Zo waren gevestigde sterren als David Bowie en Elton John gevoelig voor de glamrock of in ieder geval de opvallende kleding inclusief make-up. En wie herinnert zich niet Abba op het podium van het Eurovisie Songfestival 1974 in glitterpakken en op plateauzolen waarmee ze ‘Waterloo’ naar de overwinning zongen. 

De glamrock en met name de overdreven onechte en decadente uitstraling riep een tegenreactie op. Dat werd de punk die juist wars was van commercie en voor eenvoud stond. Met de opkomst, midden jaren 70, van de punk kwam een einde aan de glamrock. 

Wat waren nu de grote glamrock hits in Nederland?

The Sweet stond in 1973 met ‘Block Buster’ en ‘Ballroom Blitz’ en in 1974 met ‘Teenage rampage’ in de Nederlandse top10. Mud stond in 1974 met ‘Dyna-mite’ en ‘Tigerfeet’ zelfs twee keer op nr1. Ook Slade stond in de top10. Dat deden ze in 1972 met ‘Look wot you dun’ en ‘Mama weer all crazee now’. En Catapult uit Leiden had in 1974 succes met ‘Let your hair hang down’ en ‘Teenybopper band’.Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken