Eric Leltz  RSS feed    

Forever autumn

Dinsdag 18 oktober 2022

Eric Leltz

En of we het nu willen of niet, de zomer loopt op zijn eind en de herfst komt er aan. In de muziek worden de jaargetijden natuurlijk ook bezongen maar in tegenstelling tot de winter, de lente en de zomer, komt de herfst er, en zeker in de top40, maar bekaaid vanaf. De winter wordt bijvoorbeeld bezongen in ‘Hazy shade of winter’ van the Bangles uit 1988 en ‘Winter in America’ van Doug Ashdown uit 1978. De lente in ‘Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’ van Peter de Koning uit 1995 en ‘Spring’ van Nigel Kennedy uit 1990 en de zomer in ‘Het is weer voorbij die mooie zomer’ van Gerard Cox uit 1973 en ‘Het werd zomer’ van Rob de Nijs uit 1977. En de herfst? In de top40 wordt dit jaargetijde maar twee keer bezongen: in ‘Autumn almanac’ van the Kinks uit 1967 en in ‘Forever Autumn’ van Justin Hayward en Jeff Wayne uit 1978. En vooruit, ook nog in ‘Spring, Summer, Winter and Fall’ van Aphrodite’s Child uit 1970. 

'Forever Autumn’ is een nummer van de Britse muzikant Jeff Wayne en Moody Blues zanger Justin Hayward. De single stond in 1978 in de top40 en kwam tot nummer 22. Jeff Wayne is een van de schrijvers van het nummer en het lied stond ook op Jeff’s debuutalbum ‘Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds’ uit 1978. Een van de andere nummers op dit album is de top10-hit ‘The Eve of the War’. Jeff’s album is een conceptalbum en vertelt, afgewisseld met passende muziek, het verhaal van de roman ‘The War of the Worlds’ van H.G. Wells uit 1898. Het album heeft daardoor meer het karakter van een hoorspel. Het verhaal van ‘The War of the Worlds‘ gaat over een invasie in Groot-Brittannië van buitenaardse wezens. De verteller op het album is acteur Richard Burton. Naast Justin Hayward werken aan het album mee Phil Lynott van Thin Lizzy, Julie Covington bekend van ‘Don't cry for me Argentina’ uit 1977, Chris Thompson van Manfred Mann's Earth Band en de destijds in Groot-Brittannië zeer populaire zanger en acteur David Essex.

Om het album te promoten werd een versie van het album met speciale geluidseffecten geleverd aan radiostations. Dit speciale album vormde de basis voor een Nederlandstalige versie van ‘The War of the Worlds‘. Deze versie, een productie van omroep Veronica, werd op 30 oktober 1978 uitgezonden op radiozender Hilversum 1. Deze uitzending bracht minder opschudding dan de Amerikaanse hoorspelversie van het oorspronkelijk boek door Orson Welles in 1938. Toen hadden veel luisteraars niet door dat de invasie fictie was en brak paniek uit. De stemmen in de Nederlandstalige versie waren van Jan van Veen als de verteller, Peter Koelewijn als de predikant, Willem Duyn als de soldaat en Patricia Paay als Beth. 

Tot slot een link naar de digitale tijd. Er bestaat een computerspel ‘Jeff Wayne's The War of the Worlds’. Het zal niet verbazen dat het album van Jeff Wayne uit 1978 de inspiratie vormde voor dit spel.Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken