Eric Leltz  RSS feed    

Vechten vóór windmolens

Woensdag 18 maart 2009

eric leltz

Vandaag las ik in de krant twee berichten over windenergie. In het eerste stond dat Shell stopt met investeren in windenergie “omdat windenergie worstelt met de winstgevendheid”. In gewone mensentaal: windenergie levert niets op. Een staaltje korte termijn denken want met het uitputten van fossiele energiebronnen als olie en gas worden deze steeds duurder en zijn investeringen in windenergie maar ook zonne-energie sneller rendabel. Immers, de wind waait voor ons allemaal, en zo schijnt ook de zon. Overigens nog niet zo lang geleden stopte Shell ook al met investeringen in zonnecellen. Dus ze zijn op de goede weg…….

Het tweede bericht ging er over dat windenergie de burger alleen maar geld kost. Maar het gaat dan wel over decentrale opwekking met behulp van kleine windmolens. Hiervan is het vermogen inderdaad nog te laag, zeker in verhouding met de kosten die je moet maken om de molens te laten draaien. Wellicht is dit iets voor de toekomst maar voor de korte termijn zijn de grootschalige initiatieven een uitkomst. Denk dan aan het idee om een lint van windmolenparken voor de kusten van de Noordzeelanden Groot-Brittannië, Nederland, Denemarken, België, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen te plaatsen. Samen vormt zo’n lint een ring. Hiermee kan heel Europa van energie worden voorzien. En om niet afhankelijk te zijn van één bron kunnen daarnaast zonnepanelen als bron van aanvullende energie worden ingezet. De techniek van zonnepanelen is inmiddels al wél zo ver gevorderd dat deze decentraal kunnen worden geplaatst. Hiermee wordt de overstap gemaakt van oude, vervuilende en fossiele energiebronnen naar schone, duurzame en natuurlijke energiebronnen. In tegenstelling tot Duitsland en Denemarken onderkennen we in Nederland onvoldoende het belang van schone energie. Niet alleen voor het milieu maar ook uit strategisch oogpunt. Immers met de  energievoorziening uit fossiele bronnen ben je afhankelijk van een aantal instabiele landen en heb je ook nog een energiebron die langzaam opdroogt met dus navenant stijgende prijzen. Het lint van windmolens fungeert meteen als transport netwerk waarbij af en toe een vertakking naar het vasteland moet worden aangebracht. Zo’n netwerk ligt er natuurlijk niet zomaar. Daar moet heel wat werk voor worden verzet. En juist dat werk is nu met de recessie in het achterhoofd welkom. Dus aan de slag ermee.

Groenlinks kan het dak op!

Dinsdag 10 maart 2009

eric leltz

Mijn fractie heeft vandaag raadsvragen gesteld over de ontwikkeling van een “Groene Daken Plan”, waar iedereen die investeert van profiteert. Inwoners besparen op hun energierekening, Ede wordt mooier, krijgt schonere lucht en helpt het Rijk een handje met het behalen van haar klimaatdoelen.

De meeste platte of hellende daken zijn in een handomdraai van een groene laag te voorzien, door er gras, mos, vetplantjes, heide of kruiden op te planten. Bij daken met een stevige constructie zijn zelfs hele daktuinen met struiken mogelijk.
Groene daken bieden voordelen aan bewoners én milieu. In de eerste plaats zien groene daken er gewoon mooi en fris uit. Bovendien houden mensen van groen in hun woonomgeving. Zo wordt de stad meer leefbaar. Ook functioneert de plantenlaag als warmte-isolatie: zomers houdt het de warmte van buiten tegen en in de winter houdt het de warmte van binnen vast. Ook dempen groene daken lawaai. Ze vormen ook een waterbuffer doordat de begroeiing regenwater opneemt. Zo wordt overbelasting van het riool, een toenemend probleem, voorkomen. Bovendien slaan de planten CO2 op en filteren ze fijnstof uit de lucht. Inwoners kunnen aan de slag met bestaande woningen. De gemeente kan een subsidieregeling in het leven roepen, zoals Groningen en Rotterdam al hebben gedaan. Op landelijk niveau maakt GroenLinks zich er sterk voor dat ook het Rijk een steentje gaat bijdragen.

Mijn fractie schreef eerder al het pamflet “maak van een kikker een prinses” waarin ondermeer een oproep wordt gedaan om groene investeringen te doen om de economie op gang te houden. Het stimuleren van de aanleg van groene daken past hier goed in. Stelt u het zich eens voor: Ede, de stad met de hangende tuinen.

 

Een avond in Ede

Maandag 27 oktober 2008

led verlichting

Afgelopen zaterdag was de nacht van de duisternis. In het kader hiervan ben ik deze avond meegegaan met een excursie naar verschillende plaatsen in de gemeente waar goed wordt omgegaan met het gebruik van licht. In de meeste gevallen wordt dan gebruik gemaakt van led verlichting omdat het energie gebruik hiervan vele malen lager is dan die van traditionele lampen. Er kleven nog wel nadelen aan led lampen. Zo zijn ze duurder in aanschaf en divergeren ze het licht nog onvoldoende. Ze zijn daarom geschikt om een bepaald punt te accentueren, bijvoorbeeld een verkeersdrempel in de bossen van Bennekom, maar ze zijn om die reden weer minder geschikt voor de verlichting in een woonwijk. Er zouden dan teveel lantaarnpalen geplaatst moeten worden. Daartegenover staat dat de lampen veel langer meegaan en dus ook veel minder onderhoud vragen. Traditionele lampen moeten na 4 jaar worden vervangen, led lampen pas na 12 jaar. Dus zoals zo vaak is de aanschafprijs dan wel hoger maar win je dit terug in de exploitatie.  In Lunteren zagen we in het buitengebied bij de Westzoom dimbare ledverlichting in de trottoirbanden van de vluchtheuvels die normaal branden op 5% maar zodra er weggebruikers aankomen oplichten tot 50%. De energie wordt opgewekt door zonnecellen. Hierdoor wordt energie bespaard en wordt bovendien het nachtelijke natuurleven ontzien. Ook zijn we nog naar de Goorsteeg in Lunteren gegaan. De lantaarnpalen zorgen hier met behulp van zonnecellen en een miniwindmolen voor hun eigen energie. Al met al mooie voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Goed voor het milieu (planet) en goed voor de portemonnee (profit) en een verantwoorde stap op de weg naar duurzaamheid.

Windenergie uit Ede

Vrijdag 17 oktober 2008

Komende week wordt de door het edese college gepubliceerde nota “windturbines” besproken in de commissie Beheer Fysieke Omgeving (BFO). Goed dat het college de intenties over duurzame energie opwekking nu eens gaat omzetten in concrete daden. Van belang bij het concretiseren is dat het college zich niet beperkt tot alleen het beschikbaar stellen van de grond waarop de windmolens komen te staan. Nu kunnen en moeten de kansen worden gegrepen. Dit kan door bijvoorbeeld:

  • De edese bevolking te informeren en aan te moedigen om te participeren,
  • Het onder de aandacht brengen van het belang van lokaal beschikbare energiebronnen
  • Gebruik te maken van de zichtlocatie langs de snelweg om de ambitie van Ede op het gebied van duurzame energie te etaleren,
  • Het onder de aandacht brengen van het belang van het duurzame karakter van het bedrijventerrein A12, waar de windturbines komen te staan,

Maak van een bedreiging een kans

Tegenstanders van de windturbines komen vaak met het argument van de esthetiek: “Het ziet er toch niet uit!”. Maar hoorde we dit ook niet toen de eerste windmolens in het land kwamen? Nu zijn deze molens veelal beschermd stadsgezicht, denk aan Kinderdijk of staan ze prominent op ansichtkaarten. Maak van een bedreiging een kans en plaats daarom de windturbines zoveel mogelijk in het zicht zodat iedereen kan zien dat we het als gemeente serieus menen met de alternatieve en lokale energievoorziening. En maak er desnoods fraaie bouwwerken van. En dan kan Rijkswaterstaat wel vinden dat de windmolens afleiden, volgens mij leiden de vele reclameborden langs de snelwegen, en vooral het fraais dat daar op wordt vertoond, veel meer af. En nu ben ik natuurlijk niet de maat der dingen maar ik heb zo het gevoel dat dit voor meerdere mensen geldt. Daar hoef je geen onderzoeker voor te zijn.

Dierenwelzijn

Een ander argument dat in de strijd wordt geworpen snijdt meer hout: “het gevaar van de turbines voor de vogels”. Ik heb mensen die ik nog nooit heb kunnen betrappen op maar één gedachte over het welzijn van dieren, ineens horen opkomen voor de vogels. En volkomen terecht. Laten we daarom leren van de lessen uit Duitsland en Denemarken waar men al veel verder is met de ontwikkeling en plaatsing van windturbines. Dan weet je dat de stand van de turbines en de plaatsing buiten de aanvliegroute van de vogels al heel veel leed kan besparen. Daar tegenover staat dat grote vogels graag onder de mast broeden omdat ze dan beter beschermd zijn tegen gevaar van andere vogels. Slimme vogels dus.

Faciliteren niet exploiteren

Het is de bedoeling dat een externe partij de windturbines gaat exploiteren. Dit is een goede zaak want de gemeente moet faciliteren maar niet exploiteren. En aan de belangstelling van commerciële partijen kun je meteen de economische levensvatbaarheid van de turbines afmeten. De huidige turbines zijn binnen 6 jaar terug te verdienen. In het pakket van eisen aan de exploitant zit dat deze een onderzoek moet doen naar de vogelsterfte in relatie tot windturbines en de edese bevolking de mogelijkheid moet geven om te participeren. Dit is een goede zaak. Het zijn wel slimme vogels daar op het gemeentehuis.

Eind 2011

Als verder bij de overwegingen van het vaststellen van de definitieve keuze van de locatie van de windturbines rekening wordt gehouden met:

  • de grondpositie van de gemeente, wat heeft zij in bezit en wat niet, en
  • met de voortschrijdende techniek want deze gaat razendsnel en omdat de levertijd van de turbines ongeveer 2 jaar is, is dit een pure noodzaak

dan kunnen de windmolens eind 2011 draaien.

Archief



Rubrieken