Eric Leltz  RSS feed    

Avontuur

Maandag 28 april 2014

eric leltz

Afgelopen weekend heb ik maar eens het convenant gelezen waarmee de Edese coalitie de komende 4 jaar de boer op gaat. Mooi dat de partijen zich hebben laten inspireren door dromen. Dromen zijn de bouwstenen voor de wereld van morgen. Dus ook voor Ede. In het convenant staat daarom veel beschreven over "wat" de coalitie wil. Maar in dromen kun je niet leven dus zullen de dromen moeten worden omgezet in concrete stappen voorwaarts. Zeg maar "hoe" de dromen geconcretiseerd moeten worden. En hiervoor roepen de college partijen de hulp in van inwoners, het Edese bedrijfsleven, de oppositie en van wie zich maar meld. Moedig en interessant. Dat vinden de collegepartijen zelf ook want ze hebben het over een nieuwe bestuursstijl waarbij "openheid en betrokkenheid" de kernwoorden zijn.

Het convenant is zo kort, historisch kort schrijven de partijen zelf, dat je je afvraagt wat ze al die tijd hebben gedaan. Maar schreef de Franse wiskundige en filosoof Blaise Pascal al niet: ‘Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte’. Met andere woorden: in dit korte convenant zit waarschijnlijk al veel denkwerk besloten. Niet teveel want anders is er geen ruimte voor andere partijen om het "hoe" in te vullen, maar hopelijk ook niet te weinig. Want als je de programma's van de collegepartijen naast elkaar zet dan lees je dat ze over een aantal onderwerpen in het convenant toch anders denken. Als dit vooraf niet goed is doorgesproken is er het risico dat bij ieder onderwerp de interne discussie oplaait en iedere partij, ook de collegepartijen, telkens zoveel mogelijk van het eigen programma wil verzilveren. En de oppositie, de ene partij wat meer dan de andere, is gebeten en zal dat laten merken.

Is het Ede van 2014 wel het juiste podium voor dit soort experimenten? En is het college hier wel klaar voor? Echt ervaren is het niet. Van de 5 beoogde wethouders is dit voor 3 de vuurdoop. En de wethouders met de meeste ervaring waren 4 jaar geleden nog niet in beeld als wethouder. Onervarenheid heeft als voordeel dat je gemakkelijker het verleden kunt loslaten. Dat zou de vernieuwing kunnen verklaren. Maar het gebrek aan ervaring zou dit college ook wel eens kunnen opbreken bij de uitvoering van haar dromen.

 

ArchiefRubrieken