Eric Leltz  RSS feed    

Rollerskates

Vrijdag 29 april 2022

Eric Leltz

In 1979 stonden the Dolly Dots in de Nederlandse Top40 met ‘Rollerskating’. Daar hoorde natuurlijk ook een optreden in Toppop bij. Ik zie de dames nog zo voor me op TV, heel voorzichtig bewegend op de rollerskates, rondjes om elkaar draaiend en dan ook nog in de camera blijven kijken. Dat ging natuurlijk niet altijd even goed.
Het onderwerp ‘Rollerskating’ voor hun nieuwe hit was niet zomaar gekozen, rolschaatsen en skeeleren waren namelijk een echte hype in die tijd.

Rollerdisco

De rolschaats komt al uit de 18de eeuw maar pas eind jaren 70 van de vorige eeuw werd het een hype. Dat kwam aanvankelijk omdat vanuit Amerika het skeeleren overwaaide naar Europa. Daarnaast was discomuziek in opmars. En disco betekent dansen. En dansen op rollerskates of rolschaatsen, het zogehete ‘rollerdisco’, is dan net weer even iets spannender. De skates zag je dan ook terug in videoclips bij discohits uit die tijd zoals ‘Skate away’ van de groep Level, ‘Hell On Wheels’ van Cher, ‘Roller-skatin’ mate’ van Peaches and Herb en ‘Rollerball’ van Champagne, allen uit 1979 en natuurlijk ook in de film ‘Xanadu’ uit 1980 met Olivia Newton-John en Gene Kelly. In diverse scènes in die film worden de rolschaatsen, niet onverdienstelijk, onder gebonden.
Het duurde niet lang of de rollerskates domineerde het straatbeeld. Er werden rollerskate banen aangelegd en op de klanken van discomuziek uit gettoblasters vermaakte jongeren zich daar uitstekend. Maar zoals dat gaat met hypes daalde de belangstelling weer net zo snel als dat deze was opgekomen. 

Corona 

Overigens, door de Corona pandemie en de beperkingen die dit met zich mee bracht, werd massaal buiten gesport. Dat had een positief effect op het gebruik van rollerskates. Ze werden na jaren uit de kast gehaald of gekocht. En zo beleeft de rolschaats een ware revival. Zullen we dit binnenkort ook weer op de dansvloer merken? En doe jij dan (ook weer) mee? 

 

ArchiefRubrieken