Eric Leltz  RSS feed    

De zomerhit top10

Woensdag 10 augustus 2022

Eric Leltz

Iedere zomer is er wel weer een nummer dat de hele dag op de radio te horen is. Soms is dat ook wel in de nazomer omdat het nummer dan is meegereisd met terugkerende vakantiegangers die zo het vakantiegevoel en de herinnering aan zon, zee en strand nog even kunnen vasthouden.  Vaak geven die nummers je inderdaad een vakantiegevoel maar soms roepen ze ook wel irritatie op en zijn het echte ‘oorwurmen’. 

Mijn top10 van vakantiehits ziet er als volgt uit:
 

Op nr10: ‘A far l’amore comincia tu’ van  Raffaella Carrà 

Dit nummer komt uit 1977. In de videoclip danst de Italiaanse Raffaela uitdagend onder de discoballen. Daarmee kwam ze nog in conflict met het Vaticaan omdat ze ‘onfatsoenlijk’ gekleed was en haar navel te zien was. 

Op nr9: ‘Borriquito’ van Peret

De Spaanse zanger, gitarist en componist Peret bracht dit door hemzelf geschreven nummer in 1971 uit. ‘Borriquito’ is Spaans voor ezeltje en dat ezeltje kon in Nederland op veel sympathie rekenen want de single stond maar liefst zeven weken op nr1. 

Op nr8: ‘Club Tropicana’ van Wham!  

Dit nummer, waarin de populaire jongerenreizen onderwerp van spot zijn, komt uit 1983. De videoclip waarin George Michael en Andrew Ridgeley piloten zijn en hun zangeressen stewardessen, is typische gemaakt voor het MTV-tijdperk. Dit zal zeker hebben bijgedragen aan het succes van het nummer.

Op nr7: ‘Dansez Maintenant’ van Dave

Een nummer uit 1975, in de Franse taal en op muziek van het aloude ‘Moonlight Serenade’, wordt gezongen door de Nederlander Wouter Levenbach. Dat is natuurlijk niet echt een goede artiestennaam dus noemde Wouter zich kortweg Dave. Met ‘Dansez maintenant’ maakte Dave zich onsterfelijk in Frankrijk. En in Nederland stond hij er twee weken mee op nr1. 

Op nr6: ‘Holiday Rap’ van MC Miker G en DJ Sven 

Zomer is vakantie en daar zongen MC Miker en DJ Sven over. De zomer van 1986 was helemaal voor het duo. ‘Holiday rap’ is een hip hop versie van Madonna’s ‘Holiday’. In het nummer zingen MC Miker G en DJ Sven over hun vakantiebelevingen in steden als Londen en New York. Niet dat ze daar ooit geweest waren, maar het klonk toch ‘cool’. En in het refrein komt Cliff Richard’s ‘Summer Holiday’ nog even langs.

Op nr5: ‘In the Summertime’ van Mungo Jerry

Deze Britse groep liet een onvergetelijke indruk achter op het Kralingen Festival van Rotterdam in 1970. Dat festival wordt wel het Nederlandse Woodstock genoemd. In ‘In the summertime’, de debuutsingle van de groep, bezingen ze de zorgeloze lome zomerdagen. Het werd een wereldhit en stond in 1979 drie weken op nr1 in Nederland. En dat voor een nummer dat volgens componist en frontman van de groep Ray Dorset, in tien minuten is geschreven. 

Op nr4: ‘La bamba’ van Los Lobos 

Dit nummer was een zomerhit in 1987 maar het lied is al veel ouder. Het is een Mexicaans volksliedje en was in 1958 een hit voor Ritchie Valens. Voor de verfilming van het leven van Ritchie worden een aantal nummers van hem opgenomen door anderen. En zo neemt Los Lobos ‘La bamba’ op. Het werd voor de groep een totaal onverwachte zomerhit.

Op nr3 ‘Lambada’ van Kaoma

Kaoma is een Frans-Braziliaanse groep. Met het in het Portugees gezongen lied scoren ze in 1989 een wereldhit. Het nummer ontketende een dansrage waar de dansschool eigenaren nog dankbaar voor zijn.

Op nr2: ‘Mambo nr5’ van Lou Bega

De Duitser Lou Bega had in de zomer van 1999 een hit met een mambo. In de mambo worden Afrikaanse en Cubaanse ritmes met elkaar verweven. Grote man binnen dit genre was Pérez Prado en zijn ‘Mambo nr5’ werd door Lou Bega opnieuw opgenomen. Bij de mambo hoort ook een dans. In de jaren 40 en 50 was deze dans zeer populair en de belangstelling voor de mambo werd eind vorige eeuw weer aangewakkerd door de film ‘Dirty Dancing’. Daar maakte Lou dus gretig gebruik van. 

Op nr1: ‘Pour un flirt’ van Michel Delpech 

‘Pour un flirt’ komt uit 1971. Michel had er een Europese hit mee. In de Nederlandse top40 kwam de single tot nr3. In zijn thuisland Frankrijk werd Michel een echte ‘grand vedette’, in Nederland bleef het voor hem bij deze ene hit. Maar iedere zomer duikt het nummer wel weer op. Let daar maar eens op! 

En, hoe ziet jouw zomerhit top10 er uit? Welke zomerhit geeft jou het ultieme vakantie gevoel? En welke zomerhit kun je niet meer horen? 

 

ArchiefRubrieken