Eric Leltz  RSS feed    

Verbinding: Paul Simon met ‘Bridge over troubled water’ uit 1970

Maandag 20 december 2021

Eric Leltz
In de fysieke wereld is een brug een bekende ‘verbinder’. Een brug verbindt immers de ‘ene’ kant met de ‘andere’ kant. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Paul Simon een brug als metafoor heeft gebruikt in zijn lied ‘Bridge over troubled water’ uit 1970, om een tekst over ‘verbinding’ te schrijven.

In de tekst staat Paul stil bij moeilijke momenten in het leven die we allemaal wel eens hebben. Het zijn niet zijn moeilijke momenten maar die van de luisteraar, jij dus! Hij zegt dat als je bezorgd bent en jij je klein voelt, als het donker om je heen is en de tranen in je ogen staan, er altijd ergens iemand is die om jou geeft en jouw tranen droogt. Iemand die verbinding legt met jou door de armen uit te strekken zoals een brug over onrustig water. 

Maar deze troost is nog niet genoeg voor Paul. Hij nodigt je vervolgens uit om de wijde wereld in te trekken. En als je daar nog te weinig zelfvertrouwen voor hebt, weet Paul er wel raad mee als hij zegt: “Het is nu jouw tijd om te laten zien wie je echt van binnen bent want al jouw dromen staan op het punt van uitkomen”.

En dan gaat Paul zelfs nog een stap verder en maakt het persoonlijker want zegt hij, “als je een vriend zoekt in de wijde wereld, ik loop vlak achter je en als een brug over onrustig water zal ik jou altijd en overal op je gemak stellen”.

Het is goed dat Paul aandacht schenkt aan ‘verbinding’, want ‘verbonden zijn met anderen’ is naast ‘autonomie’ en ‘erkend worden om wie je bent’, een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn. 

Heb jij ook een ‘Paul’ in jouw omgeving?

(Eerder verschenen in de nieuwsbrief 'Senspiratie' van Beukersontwikkeling) 

Held: Mariah Carey met ‘Hero’ uit 1993

Dinsdag 05 oktober 2021

Eric Leltz
Hoe vaak vraag je je weleens af ‘Kan ik dat wel?’, ‘Wordt er niet teveel van mij gevraagd? en ‘Ga ik niet vastlopen?’. Was er dan maar iemand waar jij tegenaan kon leunen, een schouder om even op uit te huilen of gewoon iemand die naar je luistert. Maar juist dan is die ‘iemand’ of die ‘schouder’ er niet. En net als je denkt dat alle hoop weg is hoor je een stem. Het is de stem van Mariah Carey die uit de radio klinkt: ‘Hero’. 

Van Mariah kunnen we leren dat er een held is als je in je hart kijkt. Je hoeft niet bang te zijn, er ligt een antwoord in je ziel. Dus als je denkt dat alle hoop weg is, kijk naar binnen en je zult zien dat er een held in jou schuilt.

Het is soms een lange weg, maar ook als je je alleen voelt en niemand zijn hand uitsteekt om je even vast te houden, dan kun je toch de liefde vinden als je in jezelf zoekt. Daar is een held die je de kracht geeft om jezelf weer op te pakken, die de leegte die je voelde zal laten verdwijnen en er voor zorgt dat jij je angsten kan afwerpen en dat er niemand is die jouw dromen kan verscheuren.

Dus als het tegenzit, wees sterk, kijk naar binnen en je zult de held in jou ontmoeten, aldus Mariah.

(Eerder verschenen in de nieuwsbrief 'Senspiratie' van Beukersontwikkeling) 

Reflectie: Christina Aguilera met ‘Reflection’ uit 1999

Donderdag 30 september 2021

Eric Leltz

In haar lied ‘Reflection’ uit 1999 laat Christina Aguilera zich van haar introspectieve kant zien. Ze kijkt in de spiegel en vraagt zich af wie die vrouw is die naar haar kijkt. En, zo gaat ze verder, waarom is mijn reflectie iemand die ik helemaal niet ken? Ze beseft dat ze een vreemde voor zichzelf is geworden en maakt zich zorgen: moet ik dan altijd een masker dragen en een rol spelen en iemand zijn die ik diep van binnen helemaal niet ben? Dat voelt niet goed voor Christina want zegt ze tegen zichzelf: “ik kan me dan voor de buitenwereld wel anders voor doen, ik kan nooit mijn hart voor de gek houden”.

Het dringt tot Christina door dat ze haar ware gevoelens altijd heeft verborgen. Stap voor stap is ze bezig met het ontwikkelen van een zelfbeeld. Christina wil voortaan laten zien wie ze echt is. Ze vraagt zich af wat haar altijd heeft tegengehouden. Is er soms iets wat haar bang maakt? Christina overwint haar twijfels en zet een volgende stap. Ze stelt zichzelf de wezenlijke vraag: 'Wat wil ik eigenlijk met mijn leven?’. 

Om een antwoord te vinden wil ze achterhalen wie ze echt is. Ze durft zich daarbij kwetsbaar op te stellen en put moed uit de gedachte dat ze niet zou weten waarom ze niet ook geliefd zou kunnen zijn om wie ze echt van binnen is? Dan wordt ze toch even onzeker: ‘Wanneer zal mijn reflectie laten zien wie ik echt ben?’. Maar ze zit niet bij de pakken neer en gaat vervolgens de confrontatie met zichzelf aan. Want ze heeft ‘een hart dat brand van verlangen om te laten zien wat ze echt voelt in plaats van dat ze haar innerlijk gevoel steeds moet verbergen’.

Heb jij ook zo’n brandend hart? Laat Christina dan jouw inspiratie zijn op de zoektocht naar wie je echt diep van binnen bent.

(Eerder verschenen in de nieuwsbrief 'Senspiratie' van Beukersontwikkeling) 

 

ArchiefRubrieken