Eric Leltz  RSS feed    

de valkuil van de starterslening

Woensdag 23 mei 2012

eric leltz

Deze week discussieerde we over de startersleningen. Doel hiervan is om starters op de huizenmarkt een duwtje in de rug te geven zodat ze toch een huis kunnen kopen dat eigenlijk buiten hun financieel bereik valt. Dit klinkt sympathiek maar toch is mijn fractie geen voorstander van deze vorm van lenen.

Een starterslening zadelt de koper op met een extra lening. Dus bovenop de lening van de bank die al gekoppeld is aan het maximale inkomen. Op deze manier stimuleer je dat inwoners een huis kopen dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Een starter leent dus meer dan de financiƫle polsstok lang is. In het verleden was dit niet direct een probleem omdat de lonen stegen en nog relevanter, omdat ook de waarde van de huizen, het onderpand van de lening, steeg. In de huidige tijd wijst alles er op dat de waarde van de woningen daalt. En er is ook geen enkel inkomenszekerheid. Dus loop je als starter een enorm risico. Deze wijze van financiering is ook een van de ingrediƫnten van de kredietcrisis. Daarnaast werken startersleningen marktverstorend.

De doelgroep kan dan ook beter worden geholpen door goedkopere woningen te bouwen. Maatregelen die dit stimuleren zoals in bepaalde gevallen Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en lagere grondprijzen, spreken mijn fractie dan ook meer aan.

En dan hebben we het nog niet gehad over de specifieke rol van de makelaars in het voorstel en de gewenste medewerking van de verkoper van de woning.

ReactiesJohnny
Maar wie financieert de starterslening ? Gebleken is dat vele gemeenten dit kostenneutraal wil doen , bijvoorbeeld Amersfoort en Breda . Verkopers moeten bijvoorbeeld 1 % afdragen , van de koopsom. Er wordt immers getekent een ''ovk bijdrage starerslening''. Sympathiek toch ...?
Eric leltz
Maar iets willen is nog niets het ook doen. Uiteindelijk brengen de leners het geld zelf op. Want het is een lening die dus ook keurig moet worden terugbetaald.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken