Eric Leltz  RSS feed    

Vluchtelingen

Maandag 21 januari 2013

Eric Leltz

Afgelopen zaterdag 19 januari was er een demonstratie van vluchtelingen in Ede. Ongeveer 100 mensen trotseerden de kou om hun schrijnende situatie voor het voetlicht te brengen. Meestal kunnen de vluchtelingen niet terug naar hun eigen land omdat het er te gevaarlijk is of omdat ze niet de juiste papieren hebben. Daarom zitten deze mensen gevangen, gevangen in de illegaliteit.

Eerder vonden al demonstraties plaats in andere Nederlandse steden. Aan de ene kant voelt het goed dat de demonstranten nu ook in Ede tonen hoe bizar hun situatie is maar aan de andere kant voelt het ook ongemakkelijk. Immers, het is niet voor iedereen even goed te bevatten wat het betekent om

  • In onzekerheid te leven,
  • In angst te moeten leven,
  • Geen toekomst te kunnen opbouwen en
  • Soms ook geen dak boven je hoofd te hebben

Als je dit beseft, is het niet te begrijpen hoe wij in Nederland met elkaar omgaan. Alsof niet ieder mens er toe doet en alsof niet ieder mens telt. Gelukkig zijn er internationale verdragen voor de rechten van de mens. GroenLinks doet dan ook een beroep op de Nederlandse vertegenwoordigers in Brussel om Nederland en dit kabinet aan te spreken op haar inhumane beleid.

Dit kabinet kwakt met het grootste gemak mensen op straat. Maar waar moeten al deze mensen heen als ze niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst? Deze mensen lossen niet op in het niets en ze zijn ook niet onzichtbaar. Zij bestaan en hebben een gezicht, dat hebben we afgelopen zaterdag weer kunnen zien.

Samen zijn we ervoor verantwoordelijk dat er steeds meer mensen op de vlucht zijn in ons eigen land. En samen kunnen we dit inhumane beleid ook een halt toeroepen. En daarom was er zaterdag een demonstratie! En daarom geven we niet op! En daarom gaan we door tot ons doel is bereikt.Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken