Eric Leltz  RSS feed    

Veranderen, verbinden, versnellen

Vrijdag 14 september 2012

eric

De kiezer heeft gesproken! En hoe! 4 zetels. En natuurlijk, 4 zetels is altijd meer dan niets maar als je van 10 komt is het desastreus. Een zwarte dag voor allen met een groen hart en een links hoofd. Hoe kan dat?

Een verwijzing naar het leegzuigen door de tweestrijd VVD en PvdA is me te gemakkelijk. Maar wat dan wel? Dan moet het aan iets anders liggen. Ik zoek het liever bij ons zelf. En waar dan? Het programma? De lijsttrekker? De manier waarop de boodschap "in de markt" is gezet? De interne organisatie?

Ik durf de stelling aan dat het programma gezien op de lange termijn een goed programma is. Maar is een goed programma voldoende? Het programma is door de lijsttrekker misschien niet optimaal gebracht maar deze kreeg daar in de debatten ook niet alle kansen voor. En de omstandigheden waren tegen. Denk aan de onrust die de Kunduz missie heeft gegeven, de kamerleden die bij een belangrijke stemming op zomerreces waren, de affaire Peters, het gedoe rond het referendum met Dibi en van Gent die op een gevoelig moment aangeeft dat de tweede kamer fractie niet functioneert. Zowaar een cocktail van onrust. Los eerst maar eens je eigen problemen op voordat je denkt de problemen van het land op te kunnen lossen. Zie in die sfeer maar eens stemmen te winnen.

Om verder te kunnen moeten we naar onszelf kijken. Dat dit een hele stap kan zijn werd mooi gesymboliseerd in een foto in de Volkskrant. Waar notabene op de zwarte verkiezingsavond op de GroenLinks verkiezingsbijeenkomst gejuicht werd omdat de PVV stemmen had verloren. We kijken liever naar anderen dan naar onszelf, leek de foto uit te stralen. En bij de reflectie op ons functioneren hoort ook het kijken naar een professionele organisatie waar autonome mensen optimaal tot hun recht komen. Pas dan kunnen we ons weer verbinden met de kiezers en vervolgens versnellen zodat we klaar staan voor de volgende verkiezingen. Die komen voor de gemeente al begin 2014 maar wellicht moeten we, gezien de verkiezingsuitslag, al eerder klaar staan.

ReactiesFloor de Man
Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Aan het programma heeft het niet gelegen, dat kun je ook zien aan bijvoorbeeld de CPB-doorrekeningen, waar GroenLinks ontzettend goed uit kwam. Strategische stemmers zijn denk ik wel echt van invloed geweest, maar inderdaad kun je daar niet zó veel verlies aan wijten. Intern gerommel heeft onze partij zeker niet goed gedaan.

Toch word ik een beetje moe van al het reflecteer dat ik voorbij zie komen van allerlei al dan niet GroenLinks-leden. Laat Andrée van Es dat nou lekker onderzoeken, volgens mij is die prima competent en zullen we dan vanzelf horen waar het aan gelegen heeft. Ik zie zo veel commentaar voorbij komen over de partijtop, Sap en Klaver... Gelukkig valt dat in jouw stukje nog wel mee, want ik denk niet dat het aan hen te wijten is en ik denk al helemaal niet dat we daar van buitenaf goed over kunnen oordelen.

Ik denk persoonlijk dat het ook ligt aan een gebrek van een duidelijk ideologisch fundament. Op het afgelopen congres wordt voor GroenLinkse begrippen ontzettend conservatief gestemd, alle echt progressieve amendementen zijn er niet doorheen gekomen. De vrijzinnigheid zijn we een beetje kwijt geraakt. Van tevoren worden er eigenlijk al compromissen gesloten en voor een partij die 'groen' in haar naam wordt daar te weinig de nadruk op gelegd. Voor een sociaal verhaal gaan potentiële kiezers dan toch snel naar PvdA (of SP).

Verder wil ik graag verwijzen naar het opiniestuk dat in de Volkskrant is verschenen vandaag door Anne Zeven. Kan ik me behoorlijk in vinden.

Dan nog even over die foto in de VK, waar ik nota bene zelf op sta. Natuurlijk stonden wij te juichen bij verlies van de PVV. Wij stonden ook te juichen bij de winst van de PvdA; zetels voor alles dat minder rechts, conservatief en bekrompen is en linkser, progressiever en meer in lijn met onze partij, kunnen wij alleen maar blij om zijn, toch? En natuurlijk waren wij ook in Rotterdam helemaal kapot van het verlies. Menig traantje is weggepinkt en aan alle opiniestukken die me vandaag om de oren vliegen kan ik ook niet anders concluderen dat we écht wel genoeg naar onszelf kijken.... Maar laat dat nu ook even over aan mevrouw van Es.
Eric
We zijn inderdaad een beetje uit het lood geslagen. Dan past, hoe vervelend misschien ook, toch reflectie. Waar we heen willen weten we. Zie het programma. Maar als je ergens heen wil, moet je ook weten waar je staat. En dat missen we nog. Dat is het opnieuw invullen van de vrijzinnigheid.
Ik heb het stuk in de Volkskrant gelezen. En wat het onderzoek van mevrouw van Es betreft. Ik mis het gevoel van urgentie bij het bestuur. Want pas klaar over een half jaar is veel te lang. Dat moet korter kunnen want we hebben geen tijd te verliezen.
Linda Voortman
Eric, ik deel je gevoel van urgentie. We moeten echt ruim voor de raadsverkiezingen klaar staan. Business as usual en laten we afwachten kan nu niet. Ik ga iig volop aan (zelf-)reflectie doen.
Eric
Dag Linda,

Hoe kunnen we het gevoel van urgentie breed gedragen krijgen? Ik ben bang dat onderschatting van de huidige situatie grote gevolgen zal hebben bij de volgende verkiezingen. En dan is het nog lastiger om terug te vechten. Ik wil me in ieder geval met al mijn kennis en kracht hiervoor inzetten.

Groet van Eric
Linda
Misschien moet je eens contact zoeken met een aantal mensen die hier ook blogs over geschreven hebben.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken