Eric Leltz  RSS feed    

Tegenkracht

Vrijdag 12 juni 2015

eric leltz

Jesse Klaver is de nieuwe leider van de tweede kamer fractie van GroenLinks. En met een nieuwe leider kwam ook een nieuw elan. Er wordt nog duidelijker afstand genomen van de oude wereld die draait om koude waarden als 'efficiency' en 'rendement'. Daar wordt een warme waarde als kwaliteit voor in de plaats gezet: "niet alles van waarde kan gemeten worden". GroenLinks laat hiermee zien dat ze de tijdgeest goed aanvoelt want onder de rader leeft veel. Nederland kantelt met veel initiatieven in de onderstroom waarbij de 'drive' juist in die warme waarden zit.

Een onverwachte hulp bij de wisseling van de wacht kwam uit de oude wereld. Want wie verzint dat een vertegenwoordiger van de gevestigde orde uit de oude wereld met een priemende vinger naar Jesse Klaver wijst en dat dit nog op de 'gevoelige plaat' wordt vastgelegd ook. Of dat een presentator van de oude stempel het woord 'snotneus' in de mond neemt als hij Jesse Klaver afkondigt. Je kunt het niet mooier krijgen als je je juist afzet tegen de oude wereld.

GroenLinks is in een euforische stemming. De verwachtingen, binnen GroenLinks, zijn dan ook torenhoog. Ondertussen heeft Klaver, binnen GroenLinks, welhaast mythische vormen gekregen. Inclusief de bijbehorende terminologie: "Jesse we can" verwijzend naar Obama, "Jessetopia" en "de Jessiah die is neergedaald". In een dergelijke stemming schuilt het gevaar van groepsdenken.

Misschien gebeurt het al maar als dit nog niet zo is zou het goed zijn als GroenLinks tegenkracht organiseert. Immers wie hoog stijgt kan diep vallen: collectief en individueel. En zeker de linkse politiek is goed in het laten vallen van voormalige 'godenzonen' (of -dochters) als ze niet meer aan de veel te hoog gespannen verwachtingen voldoen. Dat is niet alleen triest, het is ook niet echt duurzaam.

ReactiesAaron Silberscxhmidt
Onzin!

Hij heeft de studiefinanciering kapot gemaakt. Hij heeft vakbondsleden opgeroepen hun lidmaatschap op te geven; is VNO-NCW erg blij mee. Voorstander van Kunduz. Voorstander van langer werken.

Niks nieuw elan. Oude wijn in nieuwe kruiken.

Leuze: Jesse probeert ons te flessen.
Richard
Je hebt wel een punt maar het is ook wel een lastig punt. GroenLinks heeft lang gezeten in de hoek waar de klappen vielen. Dat kwam min of meer door de eigen cultuur. Maar daarom begrijp ik hun euforische stemming wel. Maar ze moeten daar niet in blijven hangen. Dus snel overgaan tot de orde van de dag. Een wake-up call als jouw blog kan daarbij helpen. Zal de inner circle het zelf ook zo zien?
Ans Gendringen
Gun GroenLinks nou ook even plezier. Ze hebben al lang genoeg in de hoek moeten zitten. Maar je hebt een punt als ze te lang feest blijven vieren kan het nog eens vervelend aflopen en kunnen ze weer terug naar hun hok. Het is nu of nooit dus een beetje tegenkracht kan dan geen kwaad
Peter Schippers
Je bent lekker bezig. Zullen ze leuk vinden bij GroenLinks. Met dit soort leden heb je geen vijanden meer nodig
Sander
Goed dat iemand eens duidellijk taal uitslaat. Het echte werk voor GroenLinks begint pas nu. En dan is het goed als er binnen de partij mensen zijn die niet weglopen voor hun verantwoordelijkheid en durven te duiden. Compliment. Als zul je die niet veel krijgen binnen de partij schat ik zo in.
Aaron Silberschmidt
Dat men zelfs al enthousiast wordt van een slappe opportunist als Jesse Klaver geeft aan dat links als geheel en GroenLinks in het bijzonder er zwak voorstaan.

Hier een aardige analyse:
http://socialisme.nu/blog/nieuws/45911/enthousiasme-voor-klaver-toont-zwakte-van-links
Mischa
Goed punt. Roepen dat het anders moet is een stap. Vervolgens komt het aan om hier invulling aan geven. Daar hoorden we van Klaver niets over tot afgelopen week zijn speech in de Balie. Dat was teleurstellend. Hij benoemde mythes die helemaal geen mythes zijn. Klaver kon zijn eerdere gedachten over economisering geen inhoud geven. Ik denk dat GroenLinks weer snel terugvalt in het hoekje in de marge. En dan kijken hoe ze met hem omgaan binnen GroenLinks. Ik verwacht er niet veel goeds van.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken