Eric Leltz  RSS feed    

Sensibiliteit

Woensdag 30 december 2015

eric leltz

In Zutphen is Loek Hermans voorgedragen als waarnemend burgemeester. Dat is dus dezelfde man die nog geen twee maanden geleden het voorzitterschap van de VVD fractie in de eerste kamer moest opgeven omdat de Ondernemingskamer vernietigend had geoordeeld over zijn functioneren bij de uiteindelijk failliet gegane thuiszorgorganisatie Meavita. De voordracht kwam van commissaris van de koning Cornielje. Ook VVD. Maar er was geen sprake van een exclusief VVD onderonsje uit het "old boys" netwerk want de voordracht werd gesteund door alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Zutphen.

Een inwoner van Zutphen begon een petitie tegen de voordracht die in korte tijd door 2000 mensen werd ondertekend. Dagblad de Stentor kwam met de stelling "Het is beter dat Loek Hermans uit het openbaar bestuur blijft’, waarop 6100 mensen, 95% van de stemmers, vóór stemde. En op de social media werd het niet meer rustig. Inmiddels ging de plaatselijke fractie van de SP toch twijfelen en na een gesprek met de fracties trok Hermans zich terug.

Wat ontbreekt in deze kwestie is politieke sensibiliteit, een gevoel van wat leeft onder de inwoners. Hierdoor zijn de heren Cornielje en Hermans beschadigd maar relevanter is dat het vertrouwen in de lokale politiek een knauw heeft gekregen.

Zutphen staat niet op zichzelf. In bijvoorbeeld Geldermalsen, Steenbergen en Ede moest het lokaal bestuur onder druk van (een deel van) de inwoners terugkomen op een eerder ingenomen standpunt omtrent de opvang van vluchtelingen. Dit voedt de gedachte van een afstandelijk en angstig lokaal bestuur door een gebrek aan politieke sensibiliteit. Een slecht signaal.

ReactiesEsther
De poltiek doet weer goed zijn best om zich te vervreemden van de samenleving. De partijen in Zutphen hadden zelf eerder kunnen bedenken hoe gevoelig een benoeming van Hermans ligt en Hermans had dit zelf ook wel mogen invoelen. Over de rol van Cornielje zal ik het maar niet meer hebben.

Groetjes
Sander
Hoi,

Ik denk dat Martin Sommer voor zijn bijdrage aan de Volkskrant van vandaag (zaterdag) op zijn minst een blik geworpen heeft op jouw blogs. Het is een mengeling van deze blog over slappe politici die het land verdelen en jouw eerdere blogs over de kloof en de 'inner cirkel' zoals jij het noemt.

Dat wilde ik even kwijt.

Sander
Pim
Hoi, ik zag vandaag op omroep Gelderland een politicoloog van de Radboud Universiteit die het terugkomen op een besluit door Geldermalsen 'bizar' noemt. Hij noemt de plannen onderdacht en dat er voorbij is gegaan aan signalen uit de samenleving. Precies zoals jij ook al aangeeft. Leuke blog overigens.

Pim


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken