Eric Leltz  RSS feed    

Pechtold heeft het moeilijk

Dinsdag 04 maart 2014

normaalcurve

"Pechtold heeft het moeilijk" kopte de krant van wakker Nederland, de Telegraaf, onlangs. Ik dacht dat het sloeg op zijn rol als lakei van het VVD/PvdA kabinet maar het bleek te gaan om een campagne bezoek aan Ede. Daar op het marktplein liep Pechtold met de plaatselijke D66 lijsttrekker toen ze nietsvermoedend een man tegen het lijf liepen waarmee geen land te bezeilen viel. Alle bekende clichés kwamen langs "zakkenvullers", "jullie luisteren niet" en natuurlijk "van onze centen". Pechtold probeerde de situatie nog te redden met "wat doet u nu vervelend" en "ik voel overal agressie". Ook de plaatselijke lijstrekker Salim probeerde het maar dat werd door de man opzij geschoven "met jou praat ik niet want jij vertelt toch alleen maar onzin". Overigens iets later zei dezelfde man dat hij Salim niet kende. Pechtold probeerde bewonderenswaardig lang toch nog in gesprek te komen en de lijsttrekker was niet te beroerd om zijn privé adres af te geven zodat de man daar naar toe kon om naar ik aanneem in alle rust te spreken.

Ik zou allang zijn afgehaakt maar Pechtold en Salim lieten zien over doorzettingsvermogen te beschikken. Maar ze lieten ook zien de "wet van weerstand" niet te hanteren. Die wet zegt dat wat je ook doet, 10% voor is, 10% tegen en 80% nog te beïnvloeden is. Die 10% voor zijn de mensen die zelfs om 12 uur 's-nachts voor de winkel staan om de nieuwe CD van bijvoorbeeld Marco Borsato te kopen terwijl diezelfde CD een paar uur later zo uit de schappen kan worden gekocht. Die mensen willen, al is het maar voor even, bij een selecte groep horen. Deze man hoorde duidelijk bij de 10% die niet willen. Daar hoef je dan ook geen energie in te stoppen. Deze groep gelooft alleen in het eigen gelijk en laat zich moeilijk overtuigen. En zeker niet door een, per definitie, niet onpartijdige lijsttrekker.

De energie en tijd die je uitspaart door deze groep links te laten liggen, kun je beter aan de 80% van de mensen besteden die nog wel te beïnvloeden zijn.Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken