Eric Leltz  RSS feed    

Opmerkelijk

Woensdag 28 september 2011

eric leltz

De uitspraak van het bestuur van Proominent, het overkoepelende orgaan van de openbare scholen, om het aantal allochtone leerlingen op de Zuiderpoort school terug te dringen is opmerkelijk. En niet alleen omdat hierdoor de leerlingen worden geschoffeerd, de leerkrachten worden gepasseerd en de medezeggenschapsraad wordt gefrustreerd. Daarnaast is de juridische houdbaarheid door het bestuur vooraf niet getoetst. Dit is bij elkaar zo’n groot bewijs van bestuurlijk onvermogen dat je haast aan een vooropgezet plan gaat denken. En dat het bestuur wellicht met opzet stof heeft willen doen opwaaien om bijvoorbeeld een statement te maken tegen de aanmeldingsvoorwaarden van de christelijke scholen.

Opmerkelijk is ook de totale afwezigheid van het college van B&W in Ede in deze kwestie. Door niet meteen krachtig stelling te nemen tegen de uitspraak heeft dit kunnen escaleren. Daardoor buitelden de over het algemeen in deze kwestie eensgezinde politieke partijen over elkaar heen, stortte de landelijk pers zich op de zaak, liet de Onderwijsinspectie van zich horen en werden zelfs Kamervragen gesteld. En als het even tegen zit domineert dit onderwerp ook de raadsvergadering van donderdag. B&W had vooral geen regie en liep daardoor steeds achter de feiten aan. Het kon alleen nog maar reageren.

En zo moeilijk was het niet. Afgelopen vrijdag al heb ik aan B&W gevraagd om, als dit werkelijk het beleid van het bestuur blijkt te zijn, hier het bestuur direct op aan te spreken. Ik moet het antwoord nog krijgen. Maar het is nog niet te laat. De gevoelens van de raad zijn duidelijk. Speel hier op in B&W door nog voor de raadsvergadering een verklaring af te leggen waarin de uitspraak wordt veroordeeld en waarin wordt toegezegd dat er een “orenwas gesprek” met het bestuur zal plaatsvinden onder het motto “eens maar nooit weer”. Deze ochtend heb ik dit verzoek bij B&W neergelegd.Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken