Eric Leltz  RSS feed    

Merkwaardig

Dinsdag 25 februari 2014

eric leltz

Ooit waren er mooie plannen. Het gebied tussen Cinemec en de Stadspoort zou onder de naam "Valley Center" worden ontwikkeld tot een "regionaal ontmoetingscentrum" met een hotel, een bioscoopcomplex, een congrescentrum, een evenementenhal, een centrum voor sport en gezondheid inclusief indoor ijsbaan, een financieel centrum, appartementen, een restaurant en een parkeergarage in de geluidswal. Deze ontwikkeling was in handen van Cinemec Plus. Hier was er dus al sprake van het bouwen van een parkeergarage maar wel pas nadat er voldoende volume is, omdat de garage anders niet exploitabel is. De contracten tussen Cinemec plus en de gemeente Ede zijn op 11 april 2006 getekend maar toch is er op een gegeven moment een kink in de kabel gekomen. De gemeente heeft de relatie met Cinemec Plus beëindigd en is vrij snel daarna in zee gegaan met de eigenaar van Cinemec om grond over te dragen zodat een parkeergarage kon worden gebouwd. In dit licht is het merkwaardig om diezelfde eigenaar bij omroep Gelderland te horen zeggen dat "geen enkele bioscoop in Nederland een parkeergarage heeft". De eerste vraag die dan opkomt is "en waarom bij Cinemec dan wel?". Maar de eigenaar geeft direct zelf het antwoord want "Cinemec heeft gelet op de verwachte gebiedsontwikkeling met vooruitziende blik een parkeergarage neergezet". Hij heeft dus gewoon een ondernemersrisico genomen door voor de muziek uit te lopen. En met de kennis van nu blijkt die vooruitziende blik toch wat troebel. Maar dat is nog geen reden om nu gemeenschapsgeld in te zetten om dit risico alsnog af te dekken.

Merkwaardig is ook dat de eigenaar van Cinemec in Edestad aangeeft dat "zorgen voor parkeerplaatsen" een rol van de gemeente is. Toch heeft juist hij, na grondoverdracht door de gemeente, zelf de parkeergarage gebouwd. Zijn hier door de gemeente wellicht verwachtingen gewekt of nog erger, toezeggingen gedaan? Dat zou kunnen verklaren waarom er in 2010, zelfs nadat een negatief ambtelijk advies is uitgebracht, toch een lening is toegekend aan Cinemec nadat zij door de parkeergarage in de problemen kwam. Dat zou ook kunnen verklaren waarom nu de lening wordt opengebroken en Cinemec meer ruimte krijgt. Want hiermee krijgt een commercieel bedrijf op zijn zachts gezegd een opvallende uitzonderingspositie. Kortom, wordt het niet eens tijd om te onderzoeken wat de rol van de gemeente was bij de bouw van de parkeergarage?

ReactiesJan Kijlstra
Een raadslid is bij uitstek in de positie om na te gaan wat de rol van de gemeente is. Dat heeft Eric in zijn periode als raadslid kennelijk niet, of onvoldoende gedaan. Of hij zijn controlerende taak daarmee verwaarloosd heeft? 't Is natuurlijk wel vreemd dat zijn oproep paskomt nadat hij als raadslid is vertrokken. Toch een beetje mosterd na de maaltijd.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken