Eric Leltz  RSS feed    

Groenlinks kan het dak op!

Dinsdag 10 maart 2009

eric leltz

Mijn fractie heeft vandaag raadsvragen gesteld over de ontwikkeling van een “Groene Daken Plan”, waar iedereen die investeert van profiteert. Inwoners besparen op hun energierekening, Ede wordt mooier, krijgt schonere lucht en helpt het Rijk een handje met het behalen van haar klimaatdoelen.

De meeste platte of hellende daken zijn in een handomdraai van een groene laag te voorzien, door er gras, mos, vetplantjes, heide of kruiden op te planten. Bij daken met een stevige constructie zijn zelfs hele daktuinen met struiken mogelijk.
Groene daken bieden voordelen aan bewoners én milieu. In de eerste plaats zien groene daken er gewoon mooi en fris uit. Bovendien houden mensen van groen in hun woonomgeving. Zo wordt de stad meer leefbaar. Ook functioneert de plantenlaag als warmte-isolatie: zomers houdt het de warmte van buiten tegen en in de winter houdt het de warmte van binnen vast. Ook dempen groene daken lawaai. Ze vormen ook een waterbuffer doordat de begroeiing regenwater opneemt. Zo wordt overbelasting van het riool, een toenemend probleem, voorkomen. Bovendien slaan de planten CO2 op en filteren ze fijnstof uit de lucht. Inwoners kunnen aan de slag met bestaande woningen. De gemeente kan een subsidieregeling in het leven roepen, zoals Groningen en Rotterdam al hebben gedaan. Op landelijk niveau maakt GroenLinks zich er sterk voor dat ook het Rijk een steentje gaat bijdragen.

Mijn fractie schreef eerder al het pamflet “maak van een kikker een prinses” waarin ondermeer een oproep wordt gedaan om groene investeringen te doen om de economie op gang te houden. Het stimuleren van de aanleg van groene daken past hier goed in. Stelt u het zich eens voor: Ede, de stad met de hangende tuinen.

 Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken