Eric Leltz  RSS feed    

Gewande en de wet van de stimulerende achterstand

Zondag 12 juni 2016

Eric Leltz

De gemeente Den Bosch wil het gehucht Gewande aansluiten op de riolering, gas én de (televisie)kabel voor internet. Dat Gewande alsnog riolering en internet krijgt lijkt me een vanzelfsprekendheid. Dat kan niet worden gezegd van een gasaansluiting. Energie uit gas is fossiel en dus niet duurzaam. Bovendien zal de gasprijs stijgen en daarmee de energierekening. Anno 2016 moet juist worden nagedacht over het afkoppelen van de vele gasnetten in Nederland. Dan past het niet om nog ergens een enclave aan te sluiten op het gasnet. Sla die stap over, maak gebruik van de 'wet van de stimulerende achterstand' en zoek naar alternatieven.

Gas neemt in de woon- en werkomgeving een belangrijke plaats in bij het koken, bij het verkrijgen van warm water en voor het verwarmen van de ruimte. Maar alternatieven zijn voor handen. Bijvoorbeeld:

  • voor koken: keramisch, inductie of elektrisch koken
  • voor warm water: zonneboilers in combinatie met warmtepompboilers
  • voor verwarmen: warmtepomp, pelletkachel, pelletketel, zonneboilers, aardwarmte en biogas

Bij duurzame energie gaat het in de kern om het verlagen van de vraag naar energie en vervolgens om voor de vraag die dan nog overblijft, duurzame energie te gebruiken. Bij het verlagen van de vraag past een campagne voor gedragsverandering. Dit is een lange weg. Bij het tweede past een zoektocht naar alternatieven voor fossiele energie. Experimenteer hiermee en grijp de kans aan om van Gewande een zeer duurzame enclave te maken.

ReactiesDick rakhorst
Mag toch hopen dat inmiddels er zo veel wijsheid in Den Bosch is dat men weet dat gas echt niet meer van deze tijd is
Laat graag zien wat wij wij in Cadzand gedaan hebben, volledig energiepositief en zonder gas


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken