Eric Leltz  RSS feed    

Framing

Vrijdag 04 maart 2016

Eric Leltz

GroenLinks is voor het samenwerkingsakkoord met Oekraïne. Dat moet ze dan natuurlijk ook uitdragen. Dat is een goede zaak. Maar als dit gaat in tegenstellingen zoals

"het samenwerkingsakkoord met Oekraïne is de Europese Unie op zijn best. Het stelt woorden in de plaats van wapens, samenwerking in de plaats van onderwerping"

gaat dit te ver. Dat is een sterk staaltje framing.

Als de keuze echt zo simpel was: 'woorden' of 'wapens' en 'samenwerking' of 'onderwerping', was de keuze snel gemaakt. Er zijn maar weinig mensen die eerst voor de wapens kiezen en dan pas voor woorden, zoals er ook weinig mensen zijn die zullen kiezen voor onderwerping als er ook voor samenwerken kan worden gekozen. Het is dus een valse tegenstelling en daarmee uiterst suggestief.

ReactiesJohn Jorna
Je hebt gelijk als je zegt, dat de zaak ingewikkelder is. In mijn blogs weeg ik voor en nadelen tegen elkaar af. Dat is meer een opvatting van stijl en wetenschap en ethiek op de achtergrond. Ik wil tot een afgewogen oordeel komen. Maar daarbij kom ik evenzeer tot het oordeel, dat het begrijpelijk is, dat de Oekraïners een terechte afkeer hebben van Rusland, historisch en actueel. Ik wijs op de steun, die Rusland geeft aan separatisten en op het annexeren van een deel van de Oekraïne, de Krim. Hetzelfde wordt met een al dan niet te waarderen alliteratie: woorden of wapens en een zeker maar niet zuiver rijm: samenwerking of onderwerping in een krachtig beeld samengevat. De Volkskrantlezer is weerbaar genoeg om dat beeld te relativeren.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken