Eric Leltz  RSS feed    

Een schot voor de boeg

Zondag 16 augustus 2009

   

eric leltz

   

De verkiezingen komen er aan en dus is het weer tijd voor mooie beloftes. Ook GroenLinks/Progressief Ede zal weer een aantal actiepunten aan het papier toevertrouwen. En natuurlijk moet het niet bij beloftes blijven maar komt het er juist op aan om die beloftes om te zetten in concrete stappen. Ik heb de beloftes uit ons vorig verkiezingsprogramma eens op een rijtje gezet en weggestreept wat we hebben bereikt. Dan valt mij dat niet tegen. Ik daag u uit om dat ook te doen. Maar het zegt natuurlijk niet alles, want het hangt ook samen met wat je beloofd. Als je weinig beloofd is de kans dat je de beloftes inwilligt wel wat groter dan wanneer je veel beloofd. En of je het waarmaakt hangt ook sterk af van je positie in de politiek: oppositie of college. In dat laatste geval is het weer wat gemakkelijker. Het komt dus aan op het vinden van een goede balans. Ons programma voor de periode 2010 tot 2014 staat nog in de steigers maar in een houtskoolschets zal ik neerzetten waar wij voor staan.

We hanteren twee invalshoeken: sociaal en natuur. Bij beide invalshoeken zal duurzaamheid door klinken waarbij duurzaamheid staat voor “oog voor de lange termijn”. Dat is de “stip op de horizon” waar wij al vaak aan hebben gerefereerd. Je moet een doel voor ogen hebben. Daar klinkt de lange termijn in door. Maar niet alleen het doel is van belang, ook de weg er naar toe is relevant. Hoe denken we onze doelen te behalen? En dan gaat het ook om de korte termijn. Kleine stapjes zonder echter de lange termijn uit het oog te verliezen. Dit betekent ook dat de actiepunten een samenhangend pakket zullen vormen en geen samenraapsel is van incidentele maatregelen die elkaar soms zelfs tegenspreken. Belangrijk is dat de gemeente haar inwoners faciliteert. Geef mogelijkheden om het leven in te vullen. En daar waar iemand dat zelf niet zo gemakkelijk kan heb je een duwtje nodig. En daar waar je het zelf wel kunt moet er niet teveel in de weg worden gelegd. In dat kader mogen een aantal gemeentelijke regels nog wel eens tegen het licht worden gehouden om daarna overboord te worden gegooid. De andere kant is dat het niet benutten van kansen of het aan de laars lappen van de weinige regels die er dan zijn, niet wordt getolereerd. En dit zullen we zichtbaar maken.

Om de kans te vergroten om onze beloftes waar te maken moeten we dus zoveel mogelijk zetels dus stemmen bemachtigen. Daar heeft de fractie de voorbije drie en half jaar al hard aan gewerkt. Daar zullen we het komende halfjaar ook weer hard voor werken. Maar ook u kunt daar in grote rol in spelen. Speelt u met ons mee?

     Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken