Eric Leltz  RSS feed    

Een heitje voor een karweitje

Maandag 16 november 2009

 

eric leltz

 

In de raadsvergadering van afgelopen week werd een amendement ingediend met het verzoek om aan de scouts van Lunteren en de Pieter Maritz groep een eenmalige bijdrage van 40.000 euro toe te kennen. Beide groepen zijn onlangs getroffen door tegenslag. Door een brand zijn de accommodaties van beide groepen verloren gegaan. Mijn fractie heeft als enige fractie niet ingestemd. Wij zijn namelijk bang voor precedent werking en kunnen onvoldoende verantwoorden als andere scoutinggroepen of verenigingen ook een beroep op de gemeente gaan doen voor een extra bijdrage. Een verzoek van de waterscouts is al binnen. Daarnaast is het ook een behoorlijk hoog bedrag dat niet zomaar beschikbaar is en dat terwijl elders wordt bezuinigd. Als argument werd door verscheidene fracties naar voren gehaald dat de scouts niet zomaar hun hand ophouden maar dat ze al het een en ander zelf hebben gedaan om het geld bijeen te sprokkelen. De bijdrage van de gemeente betreft dan het laatste duwtje. Dat kan wel zo zijn maar dit kan dan toch voor meer verenigingen gelden? Daar zijn de scouts en in het bijzonder de groepen van Lunteren en Pieter Maritz toch niet uniek in? Nog niet zo lang geleden kwam een voetbalclub nog langs mijn deur met zelfgemaakte cake om de clubkas te spekken. En kunnen zij dan vervolgens ook aankloppen voor het laatste duwtje?

Het is natuurlijk wel een ongewenste situatie waar de scouts in verzeild zijn geraakt. Ze moeten dus wel worden geholpen. Maar dan niet incidenteel door een bedrag over te maken maar structureel. Bekijk hoe je er voor kunt zorgen dat ze goed verzekerd zijn zodat ze incidenten kunnen opvangen. Hoewel dit bij brand verzekeringstechnisch nog niet zo eenvoudig is. De clubhuizen liggen vaak op afgelegen plekken zodat er weinig sociale controle is en de verzekeringspremie is dan ook navenant hoog. Maar er moet toch wel een mouw aan te passen zijn. Als de gemeente structureel daar een laatste duwtje geeft dan kan mijn fractie dat waarderen en dus ondersteunen.  

De scouts waren massaal aanwezig in de raadszaal. Daar zal menig fractie gevoelig voor zijn geweest. Het amendement is dus aangenomen.

       

ReactiesJohn Jorna
In jouw bericht komt niet naar voren of er in de gemeente Ede een structirele subsidie bestaat voor het jeugdwerk. Dat is toch wel de minste manier waaop de gemeenschap kan laten blijken hoezzer ze het werk van de vrijwillige leiding in het jeugdwerk waardeert. Ik heb zelf met het bijltje gehakt en weet hoevvel energie het kost om een groep financieel draaiende te houden. Dat maakt het werk er niet aantrekkelijker op. En het is al zo moeilijk voldoende leiding te vinden. Laat de leiding het spel leiden en zadel ze niet te vaak op met financiƫle acties, waarbij de bevolking net zo goed geld uit de zak geklopt wordt, hier bijvoorbeeld door viooltjes te verkopen.
M.o
Hmmm, zou je net zo kritisch zijn als het ging om een buurthuis in Veldhuizen? Ben je net zo kritisch als het gaat om tonnen subsidie die via een omweg naar Polar Bears gaat terwijl andere sportverenigingen wegkwijnen in aftandse gymzaaltjes? Politiek....keuzes maken he?
Volgens mij maak je hier geen goede keuze!
Eric Leltz
Dag,

Dank voor het bericht. Ik maak in ieder geval een wel overwogen keuze. Dus een goed keuze. Dat is niet een keuze waar iedereen mee tevreden is. Maar daar ben je politcus voor. Niet om het iedereen naar de zin te maken maar wel om het persoonlijk belang af te wegen tegen het persoonlijk belang.

En de specifieke voorbeelden. Dat zijn juist verkeerde voorbeelden om met mij in discussie te gaan. Want het buurthuis in Veldhuizen is goed verzekerd dus hoeven we daar de afweging niet te maken. En van het steunen van de Polar Bears zijn wij nooit voorstander geweest. Net als dat we altijd tegen de 20.000 euro voor "een krijtstreepje op de stationsweg" oftwel een tussen sprint in de Food Valley classic hebben gestemd.

vriendelijke groet,


Eric Leltz
fractievoorzitter
Eric leltz
Dag John,

Dank voor het bericht. De gemeente kent een structurele subsidie op jeugdwerk. Zonder een dergelijke vergoeding is veel jeugdwerk en vrijwiligerswerk niet mogelijk. Maar omdat het wel belangrijk werk is moet de subsidie blijven bestaan. Daar zit ook niet het probleem. Genoemde scouting groepen deden een beroep op de gemeente omdat ze tegenslag in de vorm van brand hebben gehad. Maar tegenslag komt vaker voor en daar moet je dus op inspelen door je bijvoorbeeld te verzekeren. En de scouting groepen waren onvoldoende verzekerd.
Overigens is het goed als de gemeente ook andere vrijwilligers organisaties en verenigingen attent maakt op het niet dan wel onderverzekerd zijn.

vriendelijke groet,


Eric Leltz
GroenLinks/Progressief Ede


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken