Eric Leltz  RSS feed    

Drie zetels

Donderdag 04 maart 2010

drie zetels

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen ligt op tafel. We hebben drie zetels gehaald. In de eerste plaats dank ik hiervoor de kiezers. Maar omdat ik vier zetels had verwacht en we de drie zetels met de hakken over de sloot hebben behaald overheerst teleurstelling bij mij. Zeker als je de landelijke tendens meeweegt. Zeker ook als je kijkt hoe nadrukkelijk we aanwezig zijn geweest in de afgelopen 4 jaar. Het is nog te vroeg voor conclusies maar allerlei vragen flitsen wel door mijn hoofd:

  • is er dan niet meer GroenLinks/PE “potentieel” in Ede?, of
  • spreekt onze manier van oppositie voeren geen nieuwe kiezers aan?

 

Zorgelijk is dat de linkse partijen het in Ede niet echt goed hebben gedaan. Is Ede dan aan het verrechtsen met zetel winst voor VVD en Burgerbelangen? Opmerkelijk is dat de conventionele partijen CDA, Christen Unie en SGP geen meerderheid meer hebben in de raad. Dit zal merkbaar zijn bij de collegeonderhandelingen in de komende weken. Maar laat ik daar nog maar niet op vooruitlopen. Maandag aanstaande is er een openbare vergadering over deze onderhandelingen. Dan legt GroenLinks/PE haar kaarten op tafel.

Voor een volledige uitslag zie op de site van de Gelderlander.

     

ReactiesMo
Dag Eric, je vraag of Ede aan het verrechtsen is lijkt me retorisch want dat is wel duidelijk. De vraag is meer waarom Ede rechtser wordt. Volgens mij is een belangrijke reden dat het thema Veiligheid is gekaapt door rechtse partijen. De VVD neemt daar een duidelijker standpunt over dan GL. Juist in Ede is het thema erg actueel. Ik krijg wel eens het gevoel dat 'links' zich hier niet aan wil branden. Dat juist in Ede een verrechtssing gaande is verbaasd me daarom niets. Een taak voor GL misschien: zet veiligheid op de agenda.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken