Eric Leltz  RSS feed    

Dierenwelzijn, duurzaamheid en afscheid nemen

Donderdag 17 januari 2008

Ongeveer een jaar geleden zijn Marije Eleveld van de PvdA en ik begonnen om het dierenwelzijnsbeleid in Ede op de kaart te zetten. Na vele hordes heeft dit er toe geleid dat in de raadsvergadering van 10 mei 2007 unaniem is besloten om een inventarisatie te maken van wat nu al wordt gedaan op het gebied van dierenwelzijn. Dit is een stap op weg naar dierenwelzijnbeleid. Lastig is wel dat we wachten op een landelijk raamwerk waarin de contouren van dierenwelzijn tot uitdrukking komt. Dit raamwerk wordt in de loop van dit jaar in de tweede kamer behandeld. Maar tot die tijd kan de gemeente best al een aantal activiteiten uitvoeren zodat we meteen verder kunnen zodra het landelijk raamwerk er is. Alleen hebben we op dit moment geen goed zicht op de stand van zaken in Ede wat de inventarisatie betreft. Vanochtend hebben we samen in grand café Marnix besproken hoe we dit weer in beeld kunnen krijgen.

In de middag zat ik bij bouwbedrijf Kelderman. In het kader van de notitie “een stip op de horizon” over duurzaamheid ben ik door een aantal bouwbedrijven en projectontwikkelaars benaderd. Zij zijn vooral geïnteresseerd in het onderdeel over duurzaam bouwen. Dit komt natuurlijk door het intensief bouwprogramma dat op de rol staat voor Ede. Ik laat me informeren over wat de bedrijven al doen op het gebied van duurzaamheid. Kelderman toonde mij een project in Zevenaar waar duurzaam wordt gebouwd en waar zelfs een woning volgens het “cradle to cradle” principe wordt opgeleverd. Het denken over duurzaamheid begint met het doorbreken van het korte termijn denken waarbij de financiën, lees de goedkoopste oplossing op korte termijn, centraal staan. Dan heb je wel ondernemers nodig die het lef hebben om dit te doorbreken. Naar die ondernemers ben ik op zoek. Het gesprek gaf mij een positief gevoel.

Daarna ben ik meteen doorgegaan naar het gemeentehuis. Daar was de afscheidsreceptie van Tineke Netelenbos. Deze week is zij voor het laatst burgemeester in Ede. In de speeches kwam goed naar voren dat Tineke een zeer positieve indruk heeft achtergelaten. Aansluitend zijn we met de leden van het Presidium (de fractievoorzitters) en Tineke en haar man gaan eten en hebben in kleine kring nogmaals afscheid van haar genomen. En weer is een periode afgesloten.Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken