Eric Leltz  RSS feed    

Denk groot, denk groen

Woensdag 29 april 2009

 

eric leltz

De “Green Deal” is een plan dat de economische crisis en de klimaat crisis vanuit europees perspectief aanpakt. Vanuit dit perspectief zijn er concrete maatregelen op landelijk en gemeentelijk niveau uitgewerkt. Samenwerken is dan de kracht van Europa.

Door de crisis worden nog maar weinig nieuwe investeringen gedaan en ontstaat er minder werkgelegenheid. De Green Deal vraagt om een investering van 500 miljard Euro in groene technieken in 5 jaar. Dit zorgt voor 5 miljoen banen. 

De "Green Deal" is een goed onderbouwd plan waarbij regeringen, ondernemers, burgers en politici in heel Europa de komende vijf jaar investeren in groene technieken als elektrische auto's, windmolens, zonnepanelen, isolerende bouwmaterialen, energieneutrale gebouwen en zuinige hogesnelheidslijnen.

 

Op europees niveau kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

·          Hogere CO2-eisen aan auto´s

·          Efficiëntie-eisen aan elektrische apparaten

·          Eisen aan de energieprestatie van gebouwen

·          Investeren in duurzame energie

·          CO2-norm voor energiecentrales

·          Meer groene kredieten van de Europese Investeringsbank

 

Op Nederlands niveau kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

·          Groen wonen faciliteren

·          Groen consumeren en produceren ondersteunen

·          Groen licht voor straatverlichting, verkeerslichten en scheepvaartseinen

·          Feed-in tarief invoeren

·          Windenergie promoten, ook op zee

·          Investeren in openbaar vervoer zoals lightrail

·          Groen reizen onder de aandacht brengen

·          Mogelijkheden voor de elektrische auto ondersteunen

·          Promoten van de fiets en het ontwikkelen van fietsroutes en parkeergelegenheid

 

Naast deze duurzame maatregelen zijn er ook sociale, structurele en bezuinigingsmaatregelen opgesteld. Voorbeelden zijn investeringen in verpleeghuizen en gehandicaptenzorg, invoering van een 5de belastingschijf waarbij de solidariteit van de hogere inkomens zichtbaar wordt gemaakt en inkomensafhankelijke kinderbijslag, . Zie hiervoor het pamflet Green Deal 2.0

De 5 miljoen banen komen tot stand door investeringen uit het Europese budget, en door investeringen door bedrijven en nationale overheden. De banen worden gecreëerd door projecten in de huizenbouw en isolatie, het plaatsen van windmolens, het ontwikkelen van energiezuinige apparaten, het vergroenen van de landbouw, het investeren in openbaar vervoer, door het verplaatsen van transport van de weg naar het spoor en het water en het ontwikkelen en produceren van schonere auto´s.

 

Denk groot, denk groen en teken daarom de petitie op: http://energie.groenlinks.nl/petitie . Hiermee geef je aan dat er werk moet worden gemaakt van het investeren in een brede groene economie.

    Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken