Eric Leltz  RSS feed    

De druiven zijn zuur

Donderdag 27 maart 2014

eric leltz

In het Brabants Dagblad stond woensdag 26 maart een artikel over de besteding van de “Essent gelden”. Een artikel dat begint met het drieluik “de Hooiwagen” van Jeroen Bosch en waarbij het hooi staat voor bedrog, ijdelheid en materialisme, roept natuurlijk irritatie op. Ook is het artikel tendentieus met zinnen als “met het geld zouden de inwoners 20 jaar lang zijn gevrijwaard van gemeentelijke woonlasten“ en “de gemeenteraad laten kiezen tussen armoedebeleid en een nieuwe gymzaal”.  En de wat verhalende stijl van schrijven met “het leesbrilletje van een raadslid” en “een fulminerende inwoner” doet de aandacht afleiden van de feiten.

Maar als we door de stijl heenkijken en in zoemen op de genoemde feiten, blijft het volgende over:

  • Het Stadskantoor waar de eerste 110 miljoen gulden naar toe gingen die een nog geen 20 jaar oud gebouw moet vervangen,
  • De Parkeergarage aan de Wolvenhoek van €8 miljoen
  • De Muzerije van €8,3 miljoen met een uitloop naar €13 miljoen
  • Het Museumkwartier van €25 miljoen met een uitloop naar €52 miljoen
  • Een beveiligingssysteem en een klimaatbeheersingssysteem voor het Museumkwartier van €10 miljoen
  • Jeroen Bosch Jaar (JB500) met €6 miljoen
  • Theater aan de Parade voor €50 miljoen
  • Bibliotheek voor €33 miljoen

Hiervoor is voor een flink deel uit het structuurfonds (de Essent gelden) geput. Niets mis met een structuurfonds waar geld voor grote bouwprojecten uit wordt gehaald als dat maar vooraf zo in de gemeenteraad is afgesproken. Maar dat lees ik nergens. Meestal worden met dit soort incidenteel verkregen gelden reserveringen aangelegd om “mooie dingen voor de inwoners te doen die anders niet kunnen”. Maar dan wordt eerder gedacht aan bijvoorbeeld verlichting langs een fietspad of zonnepanelen op de kinderboerderij, dan aan grote bouwprojecten.

Nu blijft het beeld hangen van veel buitenkant, de mooie gebouwen, zonder dat goed is nagedacht over de structurele exploitatie. En het megalomane denken wordt versterkt als JB500 in een raadsvoorstel wordt vergeleken met de Olympische spelen (Barcelona, Sydney, Londen, Den Bosch).

Maar de druiven zijn zuur. Enkele raadsleden reageren nog voor dat B&W met een reactie komt, als door een wesp gestoken. En het wij/zij denken komt op: “de onderzoekers hebben het mis”, “onbegrijpelijk dat omroep Brabant hier een platform voor biedt” en “de inwoners die op het krantenartikel reageren begrijpen het niet”. Maar die inwoners vertegenwoordigen wel de “stem van de straat”. Interessant is dan om te onderzoeken hoe ver deze mening gedragen wordt in Den Bosch. Als dat breed is dan valt er nog heel wat uit te leggen. Als het al valt uit te leggen. De reactie van B&W was in ieder geval niet echt sterk. Veel zaken die op zich waar zijn "de onroerend zaak belasting (OZB) is de laatste jaren niet omhoog gegaan” maar die nu even minder ter zake doen of zaken als "ecologische verbindingszones, economisch fonds en onderwijshuisvesting" waar ook gelden naar toe zijn gegaan. Maar daar wordt toch al in geinvesteerd dus waar heeft het Essent geld uit het structuurfonds dan het verschil gemaakt?

Ik denk dat er nog veel mooi werk te doen is in Den Bosch.Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken