Eric Leltz  RSS feed    

De burgemeester van Rosmalen

Zondag 16 augustus 2015

eric leltz

Wethouder van Son is in de problemen geraakt omdat hij ongenuanceerd, lees met krachttermen, via Twitter zijn kritiek heeft geuit op een journalist. Het schijnt niet te passen binnen het 'gebruikersbeleid sociale media' van bestuurlijk Den Bosch en nu is hij op het matje geroepen. Dan gaat het over of hij zich heeft gehouden aan dit beleid.

Interessanter is dat via het officiƫle Twitter account van de gemeente Den Bosch namens van Son een soort van excuus tweet is verzonden. Maar via zijn eigen Twitter account meldde van Son "mijn account blijkt al uren te zijn gehacked en gemanipuleerd". Als van Son wel degelijk zelf de ongenuanceerde 'krachtterm tweet' heeft verzonden, en het excuus doet dit vermoeden, en hij aan de andere kant suggereert dat zijn account is gehacked, dan is hij niet meer te handhaven als wethouder. Hij heeft dan gelogen. Een politieke doodzonde. Dan ontbreekt het vertrouwen.

Zal er een fractie in de gemeenteraad opstaan die hier vragen over stelt of er een debat over aanvraagt?

En of zijn vertrek dan erg is? Ach, Van Son is lastig te betrappen op een brede kijk op de samenleving. Dat hoeft ook niet want die samenleving is in zijn werkelijkheid niet groter dan Rosmalen. En dat is een voordeel als je lid bent van een partij met de naam Rosmalens Belang. Door 'te wheelen en te dealen' voor de inwoners van Rosmalen kun je als een dorpsheld over het dorpsplein lopen. Maar de bevestiging die je daar steeds weer krijgt kan de kijk op de werkelijkheid ook vertroebelen. Dan waan je je snel een soort van Zonnekoning. Dat geeft problemen in het stadsbestuur omdat het verzorgingsgebied van een wethouder wel iets groter is dan het dorpsplein.

Van Son profileert zich graag als het "ik zeg wat ik denk" type. Daarom uit hij zich wel vaker ongezouten en ongenuanceerd. Wat dat betreft is er dus niets nieuws onder de zon. Als raadslid kon dat goed, als wethouder en dus vertegenwoordiger van de gemeente kan dat een stuk minder. Voor een wethouder is 'gevoel voor de context' een belangrijke competentie. Dat lijkt van Son te missen.

ReactiesFemke
Terechte kritiek. In de pers is het punt van de tegengestelde tweets niet echt opgemerkt. Daar gaat het over het afwijken van het gemeentelijk beleidsstuk. Daar zal niet veel uitkomen. Iets van "van Son zal het nooit meer doen". Maar waar het echt om draait zijn de leugens. Een goede reden om van een zwak wethouder af te komen. Maar wie moet hem opvolgen? Moeten ze bij Rosmalens Belang weer leentje buur spelen bij een andere partij. Een blamage.
Marcel Kapteyn
Mooi beschreven, de spijker op zijn kop. Klasse. En met de nodige humor: zonnekoning, niets nieuws onder de zon, dorpsplein. Het is met van Son dorpspolitiek. Hij is dan ook wethouder van een dorpspartij. Dat dan weer wel.
Rob Wessels
Ben het niet met je eens. Een wethouder is ook een mens en lid van de samenleving. Vanuit die hoedanigheid heeft hij een eigen mening. En die mag hij uiten hoe en waar hij wil. Dat is toch vrijheid van meningsuiting. En de een gebruikt mooie woorden en de andere krachttermen. Al vind ik het woord hufter wel meevallen. Krachttermen gaan voor mij toch wel iets verder. Dan zijn het meer bedreigingen.
Andre
Deze man reageert veel te impulsief. Daarmee is hij een ongeleid projectiel en dus ongeschikt als bestuurder. Maar krijgt niet iedere stad de bestuurder die het verdiend?


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken