Eric Leltz  RSS feed    

De ‘Economy for the Common Good’

Woensdag 28 maart 2018

Eric Leltz

In onze vriendschappen staan menselijke waarden als vertrouwen, eerlijkheid, erkenning, respect, empathie, samenwerken, wederzijdse hulp en delen centraal. Is het dan niet merkwaardig dat deze waarden nauwelijks als leidraad in ons economisch leven fungeren? Daar gaat het om winstbejag en concurrentie. Dit werkt egoïsme, hebzucht, afgunst, medogenloosheid en onverantwoordelijkheid in de hand. Deze tegenstelling tussen menselijke en economische waarden zit het ‘samen leven’ in de weg.

In de huidige samenleving zijn de gevolgen van de financiële-, voedsel-, energie- en klimaatcrisis goed voelbaar. Om de ontstane problemen het hoofd te bieden en om tot een meer menswaardige samenleving te komen, zal fundamenteel moeten worden ingegrepen. Maar hoe? De zoektocht wordt zichtbaar in nieuwe economische vormen zoals de deeleconomie en de circulaire economie waarbij welzijn en duurzaamheid belangrijker zijn dan winstmaximalisatie.

Ook de Economy for the Common Good (ECG), de ‘gemene goed economie’, speelt hier op in. In deze economie is niet winstmaximalisatie de wegwijzer maar menselijke waardigheid, solidariteit, ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. In de ECG kunnen bedrijven ook winst maken, maar van belang is hoe die winst wordt gemaakt en wat er mee wordt gedaan. Deze winst komt tot stand door samenwerking in plaats van door concurrentie en moet niet leiden tot oneindige groei. In een ‘common good balans’ wordt de maatschappelijke verantwoordelijkheid in beeld gebracht. Dan gaat het dus niet alleen over financiën, maar ook over de impact van de organisatie op mensen, milieu en samenleving. De ECG kent drie aandachtspunten:

  1. Verbinden van waarden die onze intermenselijke relaties kenmerken met de waarden die de economie domineren,
  2. Waarden en doelen uit onze grondwet een prominente rol laten spelen in onze economie
  3. Economisch succes niet afmeten aan de hand van ruilwaarden maar aan de hand van gebruikswaarden.

Het draait dan om het doel van de economie: ware winst zoals sociale en ecologische meerwaarde in de vorm van duurzame welvaart, vertrouwen, inspraak, vrijheid en zelfbeschikking.

ReactiesGreet
Dag,

interessant gegeven. het is duidelijk dat de huidige economie niet meer voldoet. de zoektocht naar een nieuwe economie is volop bezig. dit is daarin een mooie bijdrage. net zoals bijvoorbeeld de donut economie. laten we hopen dat al die inzichten samen tot een nieuwe economie leiden.

groetjes van Greet
Gerard
Mooie insteek. Wel lastig om te realiseren lijkt me. Ik begrijp dat jij sinds kort in het bestuur van de vereniging ECG zit. Dan kun je vanuit die positie kracht zetten achter de verandering. Succes.

Gerard
Paige
Nice blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using?
Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as
fast as yours lol
Jere
Ok,? Leе stated after whicһ hhe stoрped and thought. ?The very bеst thіng about God
is ??? hmmmm?????..? He puzzled aas a result of he had so many things that
were grеat about God but he needed to choose the vеrʏ best one so he wоuld win the game.
?Ꭲhat hee is ɑwɑre of everything. That?s really cool.
That means he will help me with my homework.?

Larry concluded with a proud expression on his face.


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken