Eric Leltz  RSS feed    

Communiceren moet je leren

Maandag 14 september 2009

\ eric leltz

Afgelopen dinsdag verscheen het rapport “Eigenheid of eigenzinnigheid” over de mate van radicalisering in Ede. Met een persconferentie inclusief persberichten heeft het college de onderzoeksresultaten kenbaar gemaakt. En dit is overgekomen want op woensdag stond er het een en ander over te lezen in de pers. Dagblad Trouw kopte zelfs enigszins ongenuanceerd “Ede leeft op voet van oorlog”. Ietwat koddig ontvingen we een paar dagen later een mail met excuus van de journalist. Maar waar het natuurlijk over de inhoud van het rapport moet gaan is door de amateuristische wijze van communiceren de aandacht verlegd naar de communicatie over het rapport. Inmiddels zijn hier ook al raadsvragen over gesteld. Ik schrijf met opzet amateuristisch omdat de Raad, notabene het hoogste orgaan van de gemeente, niet tijdig is ingelicht. Een aantal raadsleden werd woensdag gebeld door journalisten over de onderzoeksresultaten en voelden zich overvallen. Ze wisten niet dat het rapport een dag eerder was verschenen laat staan dat ze het rapport gelezen hadden om een afgewogen oordeel te vellen. En zoals de Raad overvallen is zo geldt het ook voor de maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de rapportage. Zo wist de Marokkaanse gemeenschap van niets. Net als de politie. Een hele slechte beurt van het college.

Helaas staat dit niet op zichzelf. Dit blijkt wel uit de opmerkingen die in de laatste raadsvergadering zijn gemaakt over het communiceren van de gemeente. Ik heb toen bijvoorbeeld gezegd dat de gemeentelijke organisatie moet leren om van buiten naar binnen te kijken. Dus hoe kijkt de klant zoals bijvoorbeeld de inwoners of de ondernemers naar de gemeente? Dan komt het aan op het effectief inrichten van de organisatie en veel minder op het efficiënt inrichten van de organisatie. Helaas voert het laatste veelal de boventoon. En niet alleen bij de gemeentelijke organisatie. Dit zorgt voor een naar binnen gerichte houding. Een van de eerste lessen in de communicatieleer is kijken wie de belanghebbenden zijn om de boodschap op deze doelgroepen te kunnen afstemmen.

Dat door de gemeente zeker op dit vlak nog veel moet worden geleerd blijkt ook uit de toestanden bij het creëren van parkeerruimte bij “de witte Hinde”. Bij dit appartementencomplex wordt als het aan het college ligt de achtertuin betegeld zodat dit kan dienen als parkeerplaats. In plaats van dit eerst te overleggen met de bewoners moesten zij dit uit de krant lezen. Treurig natuurlijk. Is het dan vreemd dat de inwoners zich afkeren tegen de gemeente en de politiek omdat er geen vertrouwensband is?

    

ReactiesM.o
Je hebt gelijk maar....reageer eens op de inhoud?


Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken