Eric Leltz  RSS feed    

Bed, bad en brood

Woensdag 29 april 2015

GroenLinks Nijmegen

Er was (of is?) een TV-programma waar een directeur een dagje meeloopt op de werkvloer en daar steevast merkt dat de regels die in de directiekamer zijn bedacht in de praktijk van alledag minder goed uitvoerbaar zijn. En zo ziet de directeur hoe werknemers, met hun voeten in de klei, 'by passes' construeren om een en ander buiten de regels om werkbaar te houden.

Zo is het ook met de bed, bad en brood regeling. "We zijn er uit" werd triomfantelijk door Rutte en Asscher geroepen. Maar waar uit? Uit de problemen van hun eigen Haagse werkelijkheid. Deze werkelijkheid staat echter ver af van de dagelijkse praktijk. Daar stuit het zwaar bevochten compromis dan ook op verzet bij burgemeesters. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de uitvoering in de leefwereld en zien grote problemen met de uitvoerbaarheid. De systeemwereld van efficiency, kwantiteit en "meten is weten" is toch heel iets anders dan de leefwereld waar effectiviteit, kwaliteit en "geven is leven" centraal staan. Je ziet deze afstand tussen plannen en uitvoering bijvoorbeeld ook terug bij de invoering van het persoonsgebonden budget (PGB), bij het huisartsen protest en bij het studentenprotest.

Zoals zo vaak worden in de systeemwereld oplossingen bedacht die in de leefwereld niet of nauwelijks uitvoerbaar zijn. Op deze wijze organiseert de systeemwereld langzaam haar eigen tegenkracht. Steeds meer mensen uit de leefwereld vinden elkaar dan ook in dit thema. Daarom is het een kwestie van tijd voor de wal het schip keert. En u, staat u al op de wal?Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken