Eric Leltz  RSS feed    

Barbertje moet hangen

Zondag 24 februari 2013

eric leltz

Naar verluidt is oud topman van Keulen van SNS Reaal ondergedoken. Een bombardement aan verwensingen via de sociale media waren er teveel aan. Van Keulen lijkt daarmee de personificatie van het kwaad uit de banken sector te zijn geworden. We leven in een tijd waarbij het individu en de emoties voorop staan. Maar velen zijn (nog) onvoldoende in staat om hun emoties te beheersen. En een medium als Twitter draagt hier ook niet echt aan bij. Snel en desgewenst anoniem, kan een breed publiek worden bereikt. Maar deze betrokkenheid bij de samenleving is vaak niets meer dan een betrokkenheid bij zichzelf zonder rekening te houden of anderen hier last van hebben. Daarnaast wordt de kracht van de sociale media nog zwaar onderschat.

Van Keulen kocht in 2006 een vastgoedfonds. De twee decennia daarvoor stegen de vastgoedprijzen maar toen kwam de kredietcrisis. Economen zagen die niet aankomen. Dat zegt veel over die economen. Economie is geen wetenschap. Daar zijn we door schade en schande achter gekomen. Nog niet zo lang geleden was er een alom vertegenwoordigd geloof in de "homo economicus". De mens die rationele keuzes maakt en zich niet laat (af)leiden door emotie. Ik schreef hier op 8 december 2011 onder de kop "homo emotico" al eerder over. Economie is een zoektocht waarbij economen elkaar nog volop kunnen tegenspreken. Dit komt omdat de mens het belangrijkste deel van de economie is. En hoe die reageert is onzeker en onduidelijk. Lees bijvoorbeeld het werk van Kahneman. Psycholoog en Nobelprijs winnaar (2002) van de ...... economie!

Te eenvoudig wordt van Keulen verweten dat hij in 2006 een fout besluit heeft genomen. Achteraf, dus met de ogen van nu kijkend naar de situatie van toen, weten we dat. Toen was dat helemaal niet zo duidelijk te zien. Dus om nu te zeggen dat van Keulen zijn bonus moet teruggeven omdat hij slecht werk heeft geleverd is veel te kortzichtig. Beter is het als van Keulen nooit een bonus had gekregen omdat dit niet past bij de mores van de banken wereld. Helaas zijn we nog niet zover. In dat licht zou het van Keulen wel sieren als hij de bonus teruggeeft. Maar deze geste zou veel meer bankiers, directeuren van wooncorporaties, van verzekeraars, van scholengemeenschappen en van ziekenhuizen, kortom iedereen die zich gedraagt als ondernemer in de vrije markt maar bij een beetje tegenwind bij de overheid durft aan te kloppen, sieren.Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken