Eric Leltz  RSS feed    

Als ik zeg dat er geen feestje is...

Maandag 15 oktober 2012

eric leltz

Het einde van de huidige dominante samenleving is nabij. Deze samenleving met als kenmerkende waarden centraal, efficiency, lineair en hiërarchie heeft ons veel gebracht maar heeft ons ook opgezadeld met vervuiling, verspilling, overbelasting en schaarste.

Dat deze samenleving aan het einde van de levenscyclus is, werd fraai geïllustreerd bij de aanpak rond "het feestje van Merthe". Burgemeester Bats van Haren bedoelde het zo goed "als ik zeg dat er geen feestje is, is er geen feestje". Waar hij nog denkt op basis van autoriteit gezag te hebben, denken de jongeren daar anders over. Zij maken zelf wel uit of er een feestje is en zo ja, waar dat dan is.

Je ziet de contouren van de nieuwe maatschappij, weliswaar met vallen en opstaan, ook terug in Occupy en de G500. Het heeft veel energie maar nog weinig vorm waar de oude samenleving wel vorm heeft maar juist geen energie. En ja, je ziet de contouren ook op Facebook of meer algemeen op Internet, als aanjager van de nieuwe samenleving. Het gaat dan om waarden als decentraal, effectiviteit, circulair en kennis.

Internet stimuleert autonoom leren, geïndividualiseerde leertrajecten, associatief en interactief leren en aftasten in plaats van lezen. Bovendien heeft het een ongekende omvang, snelheid en reikwijdte. De organisatievormen, methoden en inhouden van het huidige onderwijs passen bij de verouderde maatschappij maar sluiten onvoldoende aan op de toekomst. Het goed kunnen omgaan met het medium Internet geeft mensen, maar dus ook landen en organisaties, een enorme voorsprong.

Dit is een mooie tijd want we zitten midden in de transitie van de ene naar de andere maatschappelijke vorm met volop kansen. Maar ook met het gevaar van een nieuwe tweedeling gebaseerd op de vraag "Wie kan de sprong naar de nieuwe samenleving maken en wie niet?". Bent u al klaar voor die sprong?Reactie geven

Naam *
Email *
Website
Bericht *

ArchiefRubrieken